Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hópelyhek tánca – karácsonyi előadás a KDG laborjában

Amikor Michael Faraday javasolta, hogy tartsanak ún. karácsonyi előadást Londonban a Royal Institution-ban, még nem gondolta, hogy 190 évvel később, a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium 100. tanévében a természettudományos laborban negyedik alkalommal is megrendezik majd az iskola tanárai a karácsonyi előadásukat.
Amikor a délutáni foglalkozást tartó öt tanárnő a megbeszélte, hogy Mikulás délutánján várják az érdeklődő diákokat a laborba, még nem gondolták, hogy egy igazi, havas, téli napra ébrednek december 6-án… Mintha a természet is tudta volna, hogy a hópihéket, havat kell ma mutogatnia...

Amikor a gyerek Bentley Amerikában először rácsodálkozott egy hópihe szépségére, még nem tudhatta, hogy pár évvel később ő lesz a világon az első ember, aki hópehelyről fényképet fog készíteni – és ezeket a képeket még a XXI. században is mutogatni fogják!

Amikor a diákok bejelentkeztek az előadásra, még nem tudhatták, hogy a meleg teremben elolvadó hópihe – kristályok helyett milyen gyönyörű borax – kristályokat csodálhatnak meg mikroszkópok alatt!

Amikor ezentúl Thomas Mann nevét hallják majd a foglalkozáson részt vevő diákok, valószínűleg  eszükbe jut, hogy egy író is tisztában lehet olyan komoly matematikai fogalmakkal, mint pl. a szimmetria…

Amikor a diákok legközelebb hópihét akarnak a karácsonyi dekorációhoz papírból kivágni, akkor már tudják, hogy felezgetéssel nem lehet hatszöget hajtogatni!

És amikor ránéznek 2016. adventjén az iskola épületére, már nem csodálkoznak, hogy a 24 ablakos adventi kalendáriumban a 100 hópihéből miért is nincs két egyforma!


A 2016 – os karácsonyi előadás szervezői:

Dolezsár Judit tanárnő, aki hófelhők után kutatva az eget kémlelte;

Szentgyörgyváriné Kovács Éva tanárnő, aki két versírás között a Varázshegyről mesélt a hallgatóságnak;

Horváthné Szőke Gyöngyi tanárnő, aki az amerikai Wilson A. Bentley után a hópelyhek szimmetriáját tanulmányozta;

Sinkó Andrea tanárnő, aki megmutatta, hogy Koch milyen találóan írta le a hópelyhek fraktálszerkezetét a róla elevezett ábrával.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb