Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Könyv jelent meg a Kisfaludy Sándor utcában feltárt kora Árpád-kori temetőről

A belvárosi sírok érdekessége, hogy egyidősek a közelben lévő Szent Márton-templom körüli temetővel. A holtak mellett pénzérméket, használati tárgyakat és ékszereket, köztük a kor jellemző leletét, az S-végű hajkarikát találták meg a régészek.
A Kisfaludy és Szent Márton utcák által határolt területen 1965-ben kerültek elő egy soros kora Árpád-kori temető első nyomai. 2006-ig több ásatási periódusban összesen 135 sírt tártak fel. "Egy átmeneti korról van szó, a 10. század eleje, közepe, amikor pogányság és kereszténység egymás mellett él, hiszen ebbe a temetőbe pogányok temetkeznek, tőle pár száz méterre ott van a Szent Márton temető, ahová keresztények" - mondta Vigh Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

Hasonló egymásmelletiségre Magyarországon csupán egyetlen párhuzam akad - Veszprém megyében. A régészek nem tudják pontosan, hogy a Kisfaludy utcai közösség miért nem a templom köré temetkezett. Elképzelhető, hogy etnikai különbség van a két temető használói között. "A szombathelyi várhoz bizonyos besenyő várnépek tartoztak, és talán, csak felvetés szintjén - ezt igazolni aligha lehet - hogy talán ezek a besenyők azok, akik ebben a soros temetőben leltek nyughelyet" - fogalmazott Kiss Gábor régész.

A temető leletanyaga szegényes, falusias közösségre utal. Előkerült több pénzérme I. Istvántól I. Andrásig, az ékszerek között pedig fülbevalók, karperec, valamint a korra jellemző S-végű hajkarikák találhatók meg. Utóbbiakat viselhették hajban, hajpántra varrva vagy fülben is. "Mivel a temetőben nagy számban kerültek elő ún. s-végű karikák, és az érmek a keltezés lehetőségét is megteremtették, érdemesnek tűnt részletesebben foglalkozni ezzel a tárgytípussal, amely az Árpád-kor anyagi kultúrájának vezérlelete volt" - tette hozzá Horváth Ciprián régész, a könyv szerzője.

A könyv bár tudományos munka, olvasmányosan mutatja be ezt a különleges temetőt fotók, rajzok, leírások segítségével.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb