Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Új kiállítás a megújult múzeumban

Természettudományi kiállítással nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a megújult Savaria Múzeum. A tárlat az egykori iskolai biológiaszertárak világába kalauzolja az érdeklődőket, és bemutatja, hogyan váltak a ritka, preparált állatok és csontvázak ma már a múzeumpedagógiai foglalkozások eszközévé.
Egy delfinkoponya az egyik legrégibb darabja a csütörtökön megnyílt, Szertárból múzeum című kiállításnak. A gyűjtemény többi része 45-ben elpusztult, és ez is töredékes, hiányos. Az első terem az iskolai biológiaszertárak hangulatát idézi a maga zsúfolságával és változatosságával. Látható például cápaállkapocs, preparált fóka és galambcsontváz is. A Savaria Múzeum temrészettudományi gyűjteménye bővelkedik preparátumokban, amelyek iskolai szertárakból, saját gyűjtésből vagy felajánlások révén kerültek ide. Közülük elsősorban a régebbi darabokat mutatják most be. "Vidéki viszonylatban komoly gyűjtemény van nálunk. Nyilván nem vetekedhet a természettudományi múzeummal, de tekintve, hogy Nyugat-Magyarországon az egyetlen muzeális intézmény a miénk, az alapítástól, 1908-tól számítva nagyon szép kollekciót őrizhetünk és tudhatunk magunkénak - mondta Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

A megnyitón Csapláros Andrea igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Puskás Tivadar polgármester idézte fel gyerekkori élményeit. Kémiatanár édesapja révén bejáratos volt a szertárak világába, amelyet a tudomány templomainak nevezett. A természettudományi múzeum főigazgatója arról beszélt: jelentősen megváltozott a biológiaoktatás módszertana, ezekkel a tárgyakkal ma már leginkább a múzeumokban lehet találkozni. "Olyan múzeumpedagógiai foglalkozásokat lehet ezekre a tárgyakra szervezni, amelyek a gyerekeket valóban közvetlen, interaktív módon bevonják a tárgyakkal való ismerkedésbe. Megsimogathatják a sünt, megnézhetik az alkoholban őrzött állatokat, magát a preparálási folyamatot is bemutatjuk nekik a múzeumokban. Sokkal közvetlenebb a kapcsolat így a természettel" -fogalmazott Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

Egy ajtón keresztül a szertárból a múzeumba léphet a látogató, ahol alkoholban tartósított tengeri állatokkal, kacsacsőrű emlőssel és
páviánnal is lehet találkozni. Itt már a digitális világból is ízelítőt kapunk. A kiállításhoz két konferencia is kapcsolódik majd: az egyik a megye biológiatanárainak szól majd, a másik, országos előadássorozat témája pedig a múlt század eleji preparátorműhelyek világa lesz. A tárlat augusztus 31-ig látogatható.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb