Nyomtatás

Iskolákban mutatják be A Tamás könyvét

2017-02-20, 13:24
   |   Kategória: Kultúra
Nyomasztó családi titok, szülő-gyermek konfliktus, és a mögötte rejlő, feldolgozhatatlan történelmi trauma - mindez megjelenik a Mesebolt Bábszínház új, középiskolásoknak szóló, interaktív produkciójában. A Tamás könyve egy valós eseményeken alapuló, erős drámai történet.
A 16 éves Annamária egy véletlen folytán megtudja, hogy van egy féltestvére. De hogy ki ő, hol van, mit csinál, azt apja nem hajlandó elárulni. A lány nyomozásba kezd, és kiderül, hogy apja első házasságából született egy fiú, Hábermann Tamás. Válása után a férfi Olaszországba költözött, új családot alapított, Magyarországon maradt fiával pedig levelezésbe kezdett. "Ezt a levelezést megtalálja az apa második házasságából származó nagylány, aki szembesül vele, hogy az imádott édesapjának van egy titok az életében, egy valaha volt gyermek és egy család. Ezek a drámák egymásnak feszülnek, nagyon izgalmas, mély és drámai" - mondta Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója.

A levelezés 44-ben megszakad, Tamást és családját Auschwitz-ba deportálják, ahonnan nem térnek vissza. A darab mégsem elsősorban holokauszt-történet, inkább a szülő-gyermek konfliktusra fókuszál, hogy a korosztály, amelynek szól, megértse és magáénak érezze. Tamás alakja bábként jelenik meg. "A bábok halott anyagok, és halott anyagot életre keltünk. Ez sokféle gondolatot elindít az alkotóban. Ennél a történetnél pontosan ez egy adott helyzet volt: van egy halottunk, akinek a léte, az emlékei, a levelei, a fényképei segítenek ahhoz, hogy ez a történet megérthetővé, átélhetővé váljon" - fogalmazott Csató Kata rendező

A Tamás könyve valós dráma, Hábermann Anna Mária igaz története, amely könyv formában is megjelent. Ez alapján írta a darabot Hárs Anna dramaturg. Hősét megfiatalította, a történetet pedig a 60-as évekbe helyezte át. Az előadást középiskolai osztálytermekben adják elő a társulati tagok interaktív módon, beszélgetéssel, drámajátékkal kiegészítve. A bábszínház várja a darab iránt érdeklődő középiskolák jelentkezését.