Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Első világháborús levelezést dolgozott fel a Vasi Múzeumbarát Egylet

A gógánfai születésű Pintér József első világháborús levelezésére épülve rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozást szervezett a Vas Múzeumbarát Egylet. A tagok forráselemzésbe kezdtek: olvasást követően igyekeztek következtetéseket levonni az írásokból. A levelekből és tábori levelezőlapokból egy szinte teljes katonai életút rajzolódik ki.
A több mint 200 darabot számláló első világháborús levélhagyaték egyik utolsó példánya, amelyet Pintér József kórházi kezelése alatt írt a családjának. A gógánfai születésű fiatal értelmiségi 1914-ben egyéves önkéntes szolgálatra vonult, megjárta a balkáni és az olasz frontot is. Haza írt leveleiből, tábori levelezőlapjaiból jókedv és végtelen optimizmus sugárzik. "A vilmosi mondás szerint mire a levelek lehullanak, katonáink hazatérnek. Ez a központi hatalmak hadvezetésében végig megvan, és az egyszerű közkatonáig átivódik. A leveleken keresztül is előtérbe kerül, többször olvasható, hogy bízik benne, hamarosan vége lesz a háborúnak, és hazatérek" - tette hozzá Tóth Róbert, a Savaria Múzeum múzeumpedagógusa.

A leveleket két évvel ezelőtt Sóti Lászlóné Teca néni bocsátotta a múzeumbarát egylet rendelkezésére. Elkezdődött az értékes forrásanyag feldolgozása, amelyhez segítségül hívták a múzeumbogár klub gyermek tagjait is. "Azt gondoltam, ha működik az ifjúság körében, a módszer tekintetében hasonló módon lehetne ezt felnőttekkel is megkísérelni. Most ez az esemény zajlik: kiosztottunk húsz levelet, amiből egy-egy momentumot kiemeltünk, és következtetéseket vonunk le" - mondta Tóth Kálmán, a Savaria Múzeum múzeumpedagógusa.

A forráselemző foglalkozáson megvizsgálták a bélyegzők dátumát, a feladás helyét, a szöveg tartalmát. A levelekből egy szinte teljes katonai pálya és egy személyes életút is kirajzolódik - fény derül arra, hol, milyen kihívások közepette kellett helytállnia Pintér Józsefnek hadiútja, majd későbbi élete során.

A foglalkozás résztvevői érdekességeket is hallhattak az első világháborúban harcoló katonák ruházatáról, fegyverzetéről.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb