Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Fontos a szertárak védelme

A régi szertáraknak állított emléket az a tudományos ülés, amelyet a Savaria Múzeumban tartottak. A szakmai előadások témája a preparátumok megőrzése volt: arról is szó esett, hogy az iskolai szertárakban tárolt anyagokat hogyan lehet megvédeni az idő vasfogától.
Elporladhatnak a rovargyűjtemények, ha nem megfelelően tárolják őket. A tudományos előadások elsősorban az iskolák vezetését célozták meg: számos egyszerű tanács hangzott el, hogy ezek a kincsek ne menjenek tönkre. “A szertárak folyamatos ellenőrzése, tisztán tartása, azoknak az életnyomoknak a keresése, amelyek ott jelenlévő kártevő állatok jelenlétére utalnak. Vannak fizikai módszerek is, hűtés, fénytől való elzárás, és ha már nincs más, akkor vannak kémiai módszerek is, molyirtótól kezdve a gázosításig" - mondta Vig Károly, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese.

Őzek, vaddisznók, mókusok, rókák - a térségünkben élő állatokból általában minden szertárban találunk preparátumokat. A diákok ezeken tanulják meg ezek jellegzetességeit, legalábbis, ha még felismerhető rajta. Többségük kifakult, foszladozik , vagy éppen széttörött. “Nagyon kevés az az összeg, amit erre tudunk fordítani, a műtárgyvédelemre. Ez ha a többszöröse lenne, akkor is benyelné a múzeum szervezete, de igyekszünk, haladunk, mindig kicsi lépésekben" - tette hozzá Ferencz Eszter szilikát Restaurátor.

A Vasi Látványtárban például kiváló körülményeket tudnak előállítani az ott őrzött preparátumoknak. Az oktatási intézmények szertáraiban azonban más a helyzet: nagyon ritka, hogy egy iskolában megfelelően gondozzák az ilyen kincseket. A múzeum munkatársai azonban tudnak nekik segíteni.“Tudunk egyrészt szaktanácsadással szolgálni, másrészt ha olyan jellegű a beavatkozás, akkor magát a munkát is a múzeum részben el tudja végezni" - mondta Dankovics Róbert muzeológus.

Erre az előadás-sorozatra elsősorban iskolaigazgatók, biológusok és szertárosok voltak kíváncsiak.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb