Nyomtatás

Holper Ambrusra emlékeztek

2017-05-02, 13:29
   |   Kategória: Kultúra
Országos, sőt nemzetközi hírűvé fejlesztette a szombathelyi Kertész MGTSZ-t egykori vezetője, Holper Ambrus, akire tisztelői emlékeztek egy konferenciával. A 15. Herényi Virágút felvezető eseményén kiállítás nyílt, és emléktáblát is avattak az Arborétumban.
Kiállítás fogadta a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Központjába érkezőket egy konferencia előtt: Holper Ambrusnak állítottak emléket a tablók. Születésének 90. évfordulóján szakmabeliek és laikusok tisztelegtek az egykori főkertész emléke előtt, aki negyedszázadon keresztül vezette a Kertész MGTSZ-t. Sőt, egykor még a házigazda egyesületben is tevékenykedett. “Számunkra azért fontos, mert Holper Ambrus a Szombathelyi Szépítő Egyesületnek az alelnöke is volt. És a Kertész tsz és a Szépítő Egyesület abban az időben nagyon szorosan dolgozott együtt" - mondta Bődi Lívia, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnöke.

A Kertész termelőszövetkezet virágkorát jelentette ez az időszak, amikor óriási szakmai tudás halmozódott fel a helyi kertészközösségben. A cég fejlődésének útját - országos, sőt nemzetközi hírűvé válását - Puskás Tivadar szombathelyi polgármester is felidézte a rendezvényen. “Olyan 1800 négyzetméternyi üvegházfelület volt az induláskor, és 81 ezer négyzetméter üvegházfelület volt akkor, amikor a prosperitásának a csúcsán volt ez a kertészet" - fogalmazott.

Holper Ambrus sokoldalúságáról volt híres, a szakképzésből is kivette a részét. “Az ő munkásságának egyik kiemelkedő része volt az, hogy Szombathelyen a kertészeti szakoktatás területén is sokat segítette az akkor még Hevesi iskolát. A diákok ide jártak gyakorlatra, és itt megfelelő szakembergárda segítségével gyakorlati részét a dísznövénytermesztésnek elsajátíthatták" - hangsúlyozta Theisz Károly, a Szombathelyi Szépítő Egyesület elnökségi tagja.

A volt főkertész tisztelői a jeles nap alkalmából fát ültettek a Kámoni Arborétum területén, és egy emléktáblát is felavattak. A rajta lévő qr kód segítségével bőséges információhoz juthatnak majd az erre sétálók.

2 hozzászólás

 • Írta: Emerson 2017. július 02., vasárnap Hozzászólás hivatkozás
  Emerson

  My brother suggested I might like this web site. He was
  once totally right. This put up actually made my day.
  You cann't consider just how so much time I had spent
  for this info! Thanks!

 • Írta: Alisia 2017. máj. 19., péntek Hozzászólás hivatkozás
  Alisia

  Hi there, the whole thing is going well here and
  ofcourse every one is sharing facts, that's genuinely
  good, keep up writing.