Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Tartuffe a Weöres Sándor Színház színpadán

Az emberi hiszékenységet és butaságot kigúnyoló nagy klasszikust, Moliére Tartuffe-jét viszi színre Béres Attila rendezésében a Weöres Sándor Színház. Egy több száz éves színmű mai felfogásban születik újjá.
Fotó:wssz.hu
Fotó:wssz.hu
“Tartuffe egy szent! Kezeskedem érte, ha kell, tűzbe teszem balt, jobbot könyékig!” - így kel az erkölcsösséget színlelő Tartuffe védelmére a családdal szemben Orgone anyja, akinél már csak fia hisz jobban a nagy csalónak. Moliére klasszikusát mai helyzetbe ágyazva mutatja be a Weöres Sándor Színház társulata. A hiszékenységet kihasználó betolakodót Mertz Tibor formálja meg, aki szerint hiba lenne élni a szerep által kínálkozó kikacsintás lehetőségével. “A figura mindig is el akarja  rejteni az ő igazi énjét, és azt akarja elhitetni, illetve láttatni akarja azt a szerény, hites embert. Tehát az egy téves színészi felfogás, és ez ellen küzdeni kell, mert nagyon adja magát a szöveg, hogy egy picit rájátsszon az ember" - mondta Mertz Tibor színművész.

Orgone, a családfő senkire nem hallgat. A lányát Tartuffe-nek szánja, a vagyonát is ráiratja, abban a hitben, hogy a legszentebb és legerkölcsösebb emberrel van dolga. Bajomi Nagy György nem először áll színpadon ebben a darabban, igaz, most más játékot várnak tőle. “Mai színjátszást szeretnénk, nincsenek vígjátéki elemek. Inkább ilyen tragikomédiának nevezném ezt az egészet. Mi komolyan próbáljuk venni a helyzeteket, és a helyzeteknek az igazságát próbáljuk megkeresni" - fogalmazott Bajomi Nagy György színművész.

A hiszékeny Orgone a végletekig kiáll Tartuffe mellett, pedig a férfi már rég a nejére pályázik.

Moliére színdarabját már a megírása után betiltották, pedig a gúny tárgya nem is csak XIV. Lajos és a 17. századi papság volt, hanem a teljes képmutató felső osztály. A mű erősen épít a szövegre. “A Parti Nagy Lajos megtartotta a Tartuffe történetét, a maga nyelvi bravúrjával és fordítói leleményével tulajdonképpen teremtett egy új világot. Tehát nyelvében, textuálisan azt gondolom, hogy ez egy bravúr, amit a Parti Nagy megírt" - mondta Béres Attila rendező.

A színpadképileg is kortárs megoldásokban bővelkedő Tartuffe-feldolgozást május 5-én mutatják be a Márkus Emília-teremben.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb