Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Húsz éve a segítés szolgálatában

A Kámoni Arborétum Látogatóközpontjának előadó terme megtelt szombaton a Y’ s Men Klub Egyesület megalakulásának 20 éves jubileuma alkalmából tartott ünnepségen.
A megjelent vendégeket - Dániából, Szlovéniából, Magyarországról - dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte, aki a beszédje végén díszoklevelet adományozott a klubnak a jubileum alkalmából. Az egyesület elnök asszonya Éliás Zsuzsanna képekben mesélte el a klub megalakulásának történetét és ismertette az elmúlt két évtized fontos állomásait. A húsz évvel ezelőtti fényképek vidám perceket szereztek minden olyan jelenlévőnek, aki felismerte magát a fotókon. A bemutató után a dán és a szlovákküldöttség mellett, a magyarországi klubok képviselői is köszöntötték a jubiláló egyesületet. A rendezvényen a Y’s Men Klub adományaiban részesült Aranyhíd Oktatási – Nevelési Központ kórusa és a Napsugár Közhasznú Egyesület zenekara adott műsort, akiknek a közönség vastapssal köszönte meg az előadásokat.

ysmen bs20

A Y’s Men mozgalom 1922-ben indult Amerikából, Magyarországon még nem igazán ismert, pedig a szombathelyi egyesület is a tagja.  A Y’s Men szervezetet olyan felnőtt korú férfiak alapították, akik kinőttek ugyan az ifjú korból, mégis szerettek volna továbbra is egyesületi formában tevékenykedni. Ennek szellemében egy új klubot hoztak létre, először csak férfitagokkal (innen a Y’s Men elnevezés), később hölgyek, családok is csatlakoztak a mozgalomhoz. A Y's Men mozgalom olyan karitatív, önkéntes szervezetekből áll, melyek pártfogolják, támogatják a szociális kezdeményezéseket, a rászorulókat. Keresztény értékrend alapján szerveződnek. A mozgalmat világszerte egy piros háromszöggel szimbolizálják, amely háromszög kifejezi a lélek, az elme és a test kapcsolatát.

Magyarországon a harmincas években működött már egy ilyen szervezet, ami másfél évtized után megszűnt. Hazánkban elsőként 1997 májusában alakult meg a Szombathelyi Y’ s Men Klub Egyesület dán kezdeményezésre. Ünnepélyes avatására „Charter”-ere1997. május 9-én került sor 14 alapító taggal a  Székesegyházban misével, a Savaria Nagyszállóban klubavató ünnepséggel. Ezen időponttól kezdve érezhették magukénak a dán és a koldingi anyaklubok támogatását és barátságát. De az egyesület története jóval előbb kezdődött.

ysmen bs10

1993- ban Kőszegfalviné Pajor Klára Dániában járt, ahol találkozott a mozgalommal. Hazatérve felvetette, hogy Szombathelyen is jó lenne egy ilyen karitatív létrehozni. 1994 októberében Lasse Bergstedt és Poul Thomsen, a szervezet dán vezetői Szombathelyre látogattak, melynek folyományaként 1995-ben a magyarországi Y’s Men klub szervezése az akkori Egészségügyi Főiskolán. Az egyesület a rászorulók segítését, a nemzetközi kapcsolatok ápolását tűzte ki célul, emellett fontos feladatunknak tartják a fiatalok felkészítését és bevonását a segítő tevékenységekbe. A karitatív tevékenységek, az adománygyűjtés, az elesettek, hátrányos helyzetű emberek segítése elsődleges célként fogalmazódott meg a tagokban. Az eltelt két évtized alatt tizenegy fiatal dániai tanulását támogatta a klub. Több alkalommal osztottak ki intézmények, civil szervezetek között lego játékokat, megörvendeztetve a gyermekeket. Számos civil szervezetet, intézményt, balesetet szenvedett, hátrányos helyzetű fiatalt támogattak. Magyarországon jelenleg négy klub működik, ebből kettő Szombathelyen. Állandó a kapcsolattartás a koldingi klubbal és a szombathelyi egyesület képviselői minden alkalommal részt vesznek a dániai régiós konferenciákon.

Elnök asszony a visszaemlékezését egy Albert Schweitzer idézettel fejezte be: “Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is - valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.”

Ezen gondolat méltóképpen jellemzi az egyesület munkásságát, hiszen másokon segíteni a világ legnemesebb dolga.

Bődi Lívia

                                              

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb