Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A régészet napját ünnepelték a Savaria Múzeumban

Országszerte 20 nagyvárosban ünnepelték meg idén a régészet napját, köztük Szombathelyen is színes programok várták az iskoláskorú gyerekeket. A letűnt korok közösségeivel, az előkerült leletekkel és a szakemberek munkájával lehetett ismerkedni a múzeumi látványtárban.
A detektoros fémkeresés volt a legkedveltebb program a régészeti napon a Savaria Múzeum Látványtárának udvarán. Egymást váltották az iskoláscsoportok az országos rendezvénysorozat vasi állomásán, ahol a régi korok leleteit kutató szakemberek munkáival lehetett ismerkedni. “Ahogy a régészek dolgoznak, mondtam már, az a terepbejárás. Szántás után úgy történik, hogy szólnak a múzeumnak, hogy találtak a szántás közben, az eke kiforgatott ilyen-olyan tárgyakat, és a régészek, hogy megnézzék, hogy vajon érdemes-e további kutatásra a terület. Ilyeneket imitálunk itt most a gyerekekkel" - fogalmazott Simon Gábor, a Savaria Múzeum tárlatvezetője.

A régészet tudománya a múltban élt közösségek életével foglalkozik, így a szervezők ízelítőt adtak a gyerekeknek régi házépítési és tetőfedési technikákból. Őröltek és szitáltak még kenyérsütéshez szükséges magokat, de volt gyöngy- és tésztafűzés is, ahol az ékszerkészítés ősi módszereit próbálhatták ki. “Én szeretem a múzeumot, mert sok érdekességet tanulhatunk, és sok dolgot megnézhetünk meg láthatunk" - mondta Zsugonits Nóra, a Brenner-iskola tanulója. “Voltak ilyen régi tárgyak, és akkor csoportosítani kellett őket, ilyen Róma, őskor, középkor" - mesélte Szekér Lili, a Brenner-iskola tanulója. Ez a feladat a nagyobbaknak is tetszett, mert nemcsak szórakoztató, hanem hasznos is volt. (00.00-) Közben az épületben a látványtár leletanyagáról, a megyében talált régi emberi csontokról lehetett előadást hallgatni, de ezzel nem ért véget a program. “Kerámiafoglalkozást tartok a gyerekeknek. Mi most egy kicsit a marokedény-technikát, a primitív fazekasságot próbáljuk meg elsajátítani, amit otthon is tudnak majd alkalmazni" - mondta Udvardi Balázs, Savaria Múzeum műtárgyvédelmi asszisztense.
Az itt készült kerámiákat a régészeti nap emlékeként haza is vihették a gyerekek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb