Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kilencedszerre rendezték meg a Horvát Napot

2017-07-03, 14:34
   |   Kategória: Kultúra
Mérföldkő volt a szombathelyi horvátok életében az idei nemzetiségi nap, pedig nem ünnepelnek jubileumot. Kilencedszer rendeztek kultúrájukat bemutató programot a Fő téren, ahol mindenki az ősszel induló horvát iskolának örült.
Ezeken a tavalyi felvételeken még csak készülődött a megnyitáshoz a szombathelyi horvát óvoda a korábbi Gyermekek Háza Jászai Mari utcai épületében. Most hétvégén az első nevelési év végét is ünnepelték a kilencedszer megrendezett horvát nap keretében a Fő téren. “Örömmel mondhatom, hogy el fog indulni az első osztály is 12 első osztályossal. És nagyon elégedettek vagyunk az új óvodások beiratkozásával, hiszen az április végi óvodai beíratáson 16 három évet betöltő gyermek és szülei jelezték, hogy szeretnék a mi óvodánkat választani. Illetve 4-en vannak olyanok, akik jelenleg másik óvodába járnak, de át szeretnének jönni hozzánk" - fogalmazott Paukovitsné Horváth Edit, az Országos Horvát Önkormányzat Oktatási Bizottsága tagja.

Ez az ünnepélyesség jellemezte Jurasits Ferenc, a Szombathelyi Horvátok Egyesülete elnökének köszöntőjét is. Hende Csaba országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a magyarság büszke lehet a vele békében és tisztességben együtt élő nemzetiségre, és megjegyezte, hogy a kisebbségek központi támogatása 2010 óta megduplázódott. A szombathelyi polgármester üdvözölte a horvát oktatási központ fejlesztését. “Néhány év múlva itt horvát nyelvű gimnázium is lesz. Egy helyen van a Dunántúlon, Pécsett ilyen gimnázium, és néhány évvel ezelőtt azt vettük a fejünkbe itt, az országos horvát vezetéssel, hogy valahova a Dunántúlra még egy helyen kéne indítani horvát nyelvű gimnáziumi oktatást, és hát miért-miért nem az az ötletünk támadt, hogy Szombathely legyen ez a hely" - hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester

Hagyományos népviselet, kifényesített tánccipők és a nemzetiségi önkormányzat vezetésének fellépése is jól jelzi, hogy a horvátság komolyan veszi identitásának megőrzését. “Magyarországon a horvátok mindig aktívak voltak, tehát őrizték kultúrájukat, bekapcsolódtak a magyar kulturális életbe, hiszen Ki mit tud? versenyeken is indultak valamikor horvát kultúrcsoportok. Most meg úgy érzem, egyre jobban reneszánszát éli, úgy gondolom, hiszen a környező falvakban is tartanak horvát napot. De ez, hogy Szombathelyen meg tudjuk tartani, ez nagyszerű dolog" - mondta Skrapits László, a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Hagyományosan énekes és táncos produkciókkal szórakoztatta késő estig a közönséget az idei horvát nap is.
8 hozzászólás

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb