Nyomtatás

Nagyszabású koncerttel zárult a Nemzetközi Bartók Fesztivál és Szeminárium

2017-07-17, 13:35
   |   Kategória: Kultúra
Bartók idén 100 éves Fából faragott királyfija zárta a Nemzetközi Bartók Fesztivált és Szemináriumot. A hagyományokhoz híven idén is a szeminárium növendékei vezényelték az előadást.
Bartók egyik legismertebb műve, A fából faragott királyfi bemutatójának 100. évfordulója előtt tisztelegtek a szervezők a Bartók Fesztivál zárókoncertjén. Az idei fesztivál vezérmotívuma a tánc volt, így a koncerten a bartóki táncmű mellett Sztravinszkij Tavaszi áldozat című balettjének zenéje csendült fel a Savaria Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. "Ezeket a műveket vezényelni, én vezényeltem ezeket többször is, illetve hát tanítani, ennél több igazából nem kell. Hogy olyan zseniknek a művével foglalkozunk, mint a Bartók és a Sztravinszkij, ezen dolgozni valóban részletekbe menően és átadni ezt a tudást, amit az ember hosszú évek alatt megszerez az egy ktüntető feladat és én egyébként nagyon élvezem" - fogalmazott Vajda Gergely, a karmesterkurzus professzora.

A két művet a Bartók-szeminárium karmesterkurzusának kilenc növendéke vezényelte, akik egész héten készültek a feladatra. "Ez a nehéz a karmesterségben, hogy az ember otthon készül, megpróbálja elsajátítani az anyagot, elmélyülni a leírt információban, magáévá tenni, de végül is akkor válik ez valósággá, amikor az ember a zenekar előtt áll, és valahogy ezt létre kell hozni, tehát a papírból egy hangzó anyag formájába át kell önteni" - mondta Nemes Balázs karmester

A zenei élmény mellett a zeneművek története is megelevenedett, A fából faragott királyfi meséje homokanimációval rajzolódott ki a közönség előtt.