Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Augusztus végéig tartanak a Kőszegi Ostromnapok

1532-ben Kőszeg Jurisics Miklós várkapitány irányításával 25 napig állta a hatalmas török sereg ostromát. Erre a kiemelkedő győzelemre, a város, sőt Európa számára is meghatározó eseményre emlékeznek pontosan 25 napig a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok programsorozattal.
Erejüket fitogtató janicsárok akarták megfélemlíteni a mindenre elszánt védőket - az ostrom előtti felvonuláson Kőszeg Fő terén mutatkoztak be a seregek. Egykor Jurisics Miklós maroknyi csapata és a lakosság védte meg a várat és a várost, sőt Európát a törököktől. Ezt idézik fel évről évre Kőszegen. “Az a célunk, hogy átjöjjön, hogy ez az ostrom meghatározta a város életét. Az egész várost érintette. Sokszor elhangzik, hogy nem várat, hanem várost ostromoltak. Ennek megfelelően vannak különböző táncos egyesületektől a múzeumig, vannak kézművesek, akik gyerekjátékokat tudnak vezényelni, vagy kiállítást szervezni" - fogalmazott Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere.

Az ostromhétvégén katonai bemutatók, koncertek és kézműves kirakodó vásár is színesítette a programkínálatot. A kötélugró világbajnok, Bánhegyi Adrienn pedig Guinness-rekordkísérletet hajtott végre. A programsorozat szervezésében az Ostromnapok Egyesület mellett 13 helyi civil szervezet is részt vett. “Anyukák, apukák, családok fognak össze azért, hogy ez a nap jól sikerüljön. Az egyesületeken belül is nagyon sok munka folyik. Pl. nálunk az asszonyok, lányok varrnak, a horvátoknál is az asszonyok, lányok készítik elő a gyerekek foglalkoztatásához a különböző eszközöket, az iparosok különböző újabb játékokat találnak ki" - Seper András, Ibrahim fővezér szerepében.

A törökök csapatát a boxolók, míg a védők táborát az ország különböző hagyományőrző csoportjai, többek között a szombathelyi Fekete Sereg is erősítette. A történelemidézésre idén is több ezren - köztük sok szombathelyi volt kíváncsi.

A törökök támadását Kőszeg ezúttal is visszaverte. Az Ostromnapok rendezvénysorozata a következő hetekben
hastáncfesztivállal, utcabállal, ostromsakkal, túrákkal és kiállításokkal folytatódik. A program a várkapitány, Jurisics Miklós szobra előtti ünnepélyes megemlékezéssel zárul augusztus 30-án.
Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb