Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Több ezren vettek részt a karnevál programjain

A 18. Savaria Történelmi Karnevál rengeteg embert vonzott idén is Szombathely szívébe. A szervezők 23 helyszínen várták mindazokat, akik részesei szerettek volna lenni a különleges történelmi időutazásnak. Emellett az egyik helyi gimnázium is kitárta kapuit, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését a természettudományok iránt.
A kislány most szembesült először azzal a jelenséggel, hogy a felfújt lufi nem mindig durran ki, ha hegyes szöggel találkozik. A fizikai kísérlet része volt annak a programnak, amelyet a Kanizsai-gimnáziumban szerveztek a karnevál idején. A Csodák folyosóján az intézmény fennállásának centenáriuma alkalmából közel 100 éves kísérletek révén ismerkedhettek a kicsik a fizika tudományával, és a naprendszerrel. "A karneválhoz úgy kapcsolódik, hogy a bolygóknak a nevét általában görög illetve római istenek adták és egy kicsit utána néztünk, hogy melyik bolygó honnan kapta a nevét és ezzel egészítettük ki, tehát úgymond a római istenek segítenek kalauzolni bennünket itt a naprendszerben. A gyerekek bemutatnak minden bolygóhoz 1-1 kísérletet és így az érdeklődők egy kicsit többet tudnak meg róluk" - magyarázta Sinkó Andrea, a Kanizsai Dorottya Gimnázium tanára.

A laborokban is nagy volt az érdeklődés, ahol kémiai kísérletek zajlottak. "Igazából ez nem is kémia, hanem csak egy figyelemfelketés arra, hogy ami körbevesz minket, természetes anyagok, azoknak van valami kémiai háttere" - fogalmazott Kovacsics Bernadett laborvezető.

A gimnázium szomszédságában gyermekzsivajtól volt hangos a Kalandvár is. Itt a magyar hagyományőrző kézművesek segítségével a kicsik kipróbálhatták a korabeli famegmunkáló eszközöket, többek között a lombfűrészt és a bognár bokázót is. A cserkészek is külön programokkal várták a gyerekeket, akik különböző fonási technikákkal ismerkedhettek meg, valamint egy akadálypályán is kipróbálhatták magukat.

A karnevál csúcspontja idén is a pénteki és szombati jelmezes felvonulás volt. A korábbi évekhez hasonlóan közel 1000 jelmezes idézte meg a város dicsőséges és emlékezetes történelmi eseményeit, híres szülötteit, a magyar történelem emblematikus alakjait. A történelmi kavalkádot gólyalábasok, dobosok, zenészek, tűznyelő és tűzfújó mutatványosok, valamint zászlóforgatók és hagyományőrzők serege tette még emlékezetesebbé.

A szervezők ezúttal is változatos zenei programmal rukkoltak elő a karneváli estéken, hiszen színpadra lépett mások mellett a Vas megyei kötődésű Soulwave, valamint a színház zenekara a Mágikus Mintha is.

Hétfő délelőtt pedig már tisztaság uralkodott a Fő téren, egy-két bontásra váró stand emlékeztetett csupán a négynapos históriás játékokra. Ugyanakkor a Borok utcájában, azaz a Rákóczi Ferenc utcában még gőzerővel dolgoztak a szakemberek. A hulladékok összegyűjtését és elszállítását követően várhatóan az esti órákban áll vissza a megszokott forgalmi rend.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb