Nyomtatás

Katonák a Premontreiben

2013-11-24, 17:49
   |   Kategória: Okos
Közösen tartott nyílt napot a Premontrei gimnázium és a Magyar Honvédség. Az oktatási intézményben megrendezett programon az érdeklődők megismerkedhettek a hadsereg feladataival, technikai eszközeivel. A szombathelyi középiskolában 2014 őszén a tanterv részeként elindul a katonai alapismeretek oktatása.
Nyílt napot minden évben tartanak a szombathelyi oktatási intézmények. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium azonban ezúttal egy különleges programmal készült, olyannal, ami merőben különbözött minden eddigitől. Az iskola udvarán és tornatermében ugyanis különféle harceszközök és gyakorlóruhába öltözött katonák várták a vendégeket.

„Nagy öröm számunkra, hogy a Premontrei gimnázium felvállalta, hogy a jövőben oktatni fogják a katonai alapismereteket. Ehhez szeretnénk egy kis kedvcsinálóval szolgálni a nyílt nap keretében. A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárjának és a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredének katonáit kértük meg arra, hogy tartsanak bemutatót. A hamarosan elinduló képzés számunkra azért nagy előny, mert egy négyéves ciklusban felkészíthetjük a jelentkező gyerekeket arra, hogy ezt a hivatást válasszák. Megtudhatják, hogy mi vár rájuk, amennyiben a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanulnak tovább. Természetesen a honvédségnek határozott célja, hogy azok, akik ebben a speciális oktatásban részesülnek, a későbbiekben valamilyen formában a kötelékeinkben teljesítsenek szolgálatot”- foglalta össze a célokat a Magyar Honvédség részéről Ferge László őrnagy.

A Premontreibe szinte az egész megye területéről jöttek érdeklődők. A legtöbb fiatal a szüleivel érkezett.

„A fiam jelenleg nyolcadikba jár és nagyon-nagyon érdeklődik a katonai pálya iránt. Történelemből igen jó, az osztálya legjobbja. A háborús könyvek, filmek a kedvencei közé tartoznak. Úgy döntött, hogy a katonai életpályát választja és ebben mi teljes mellszélességgel támogatjuk. Egyébként nem véletlen, hogy ebbe az irányba orientálódott, ugyanis a családunkban, a rokonságunkban van olyan, aki egyenruhás. A sógorom katonatisztként végzett, később pedig a rendőrséghez került. Tőle kapott kedvet a gyermekem is ahhoz, hogy ezen az úton induljon el. A mai naphoz pedig csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy minden remek. Itt tényleg kedvet kaphatnak a fiatalok a katonai pályához.”-mondta Horváth Zsolt, aki a szomszédos Jákról érkezett 14 esztendős fiával.Voltak olyanok is, akik jóval messzebbről, a Zala megyei Lentiből jöttek Szombathelyre, hogy részt vehessenek a Premontrei és a honvédség közös programján.

„Én még nem döntöttem el, hogy hol tanulok tovább, de ezt a bemutatót nagyon izgalmasnak találtam. Érdekes, hogy a katonák élete milyen sokban különbözik attól, amit a filmekben látunk. Ott többnyire csak lövöldöznek, de itt azt is megtapasztalhattuk, hogy a fegyvereket karban kell tartani, tisztítani, „babusgatni” kell őket. Fontosnak tartom, hogy a katonák a hazájukat szolgálják és sokat tesznek annak érdekében, hogy ez a kis ország biztonságban legyen.”-adott hangot gondolatainak a 14 esztendős Kovács Patrik.

Annak ellenére , hogy lényegében egy katonai rendezvényről volt szó, az érdeklődők között nagyon sok volt a lány. Többségük a Premontrei diákja és már biztosan nem kezdheti el a honvédelmi ismeretek oktatását, ám így is kifejezetten élvezték a programot.

„Én nagyon szeretem a Magyar Honvédséget, mivel ők védik az országunkat. Ahogy tudom, ezt remekül csinálják. Örülök annak, hogy az iskolánk arra biztatja a diákokat, próbáljanak ki ilyen dolgokat is, ösztönözzék a fiúkat arra, hogy katonák legyenek, ha már Magyarországon a kötelező sorkatonai szolgálat meg is szűnt. Megmondom őszintén, én még nem kacérkodtam azzal a gondolattal, hogy a seregben szolgáljak, bár azt tudom, hogy az egyenruhások között van elég sok lány.”-tett tanúbizonyságot komoly tájékozottságáról Kovács Dalma, a Premontrei gimnázium 12. osztályos tanulója.

A szombathelyi oktatási intézményben már konkrét tervek vannak arra, hogy mikor és milyen tematika alapján indítják majd el a katonai alapismeretek tanítását.

„Egészen pontosan a 2014-15-ös tanéveben kezdjük el az iktatást. Előzetes elképzeléseink alapján egy fél osztályt indítanánk, de ha nagyon nagy lesz az érdeklődés, akkor egy egész osztállyal is tudunk kezdeni. Nagy öröm a számunkra, hogy fenntartónk, a Csornai Premontrei Prépostság ezt maximálisan támogatja. Én azt hiszem, itt az ideje annak, hogy ez a képzés elinduljon. Tudni kell, hogy nem csak katonává válhat az, aki egy ilyen iskolát végigjár, a nemzeti közszolgálati szakirány több lehetőséget is kínál. Gondolok itt az igazgatásra, ami teljesen civil irány. De a rendészet is ott van és természetesen a honvédség területe. Egyébként nálunk konkrétan arról szól majd a dolog, hogy a jelentkezők gimnáziumi képzést kapnak, ennek keretében pedig heti két órában a katonai alapismeretek tantárgyat is tanulni fogják” - adott tájékoztatást Véghné Busics Hilda, a Premontrei gimnázium igazgatója.

A tantárgy oktatását a Magyar Honvédség állományába tartozó katonák végzik majd. Elmondásuk szerint nem csak elméleti, gyakorlati része is lesz a tanításnak. A gyerekeknek részt kell venniük majd egy alaki kiképzésen, de lesznek ennél jóval érdekesebb területek is. A tervek szerint a diákok meglátogathatják a különböző egységeket, így akár a legmodernebb harceszközökbe, harcjárművekbe is beülhetnek. Az oktatás célja az is, hogy fegyelemhez, rendhez szoktassák a gyerekeket, akik a jó közösség érdekében csapatban gondolkodni is megtanulhatnak a képzés során.