Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nem kell mindenkinek az íróasztal mellett dolgoznia

2013-12-06, 11:16
   |   Kategória: Okos
Új néven, nagyobb telephelyen, bővülő feladatkörrel működik tovább a Savaria TISZK. A cég laborokat és tanműhelyeket alakít ki az Akacs Mihály utcai épületben, célja a gyakorlati tananyag minőségi oktatása és a szakmunka megszerettetése. A részletekről Bálint Andrást, a Savaria Szakképzés-fejlesztési Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.
- A Savaria TISZK évek óta a középiskolai szakképzést szervezi. Milyenek a tapasztalatok, hogyan lehet a diákokat a szakmunka irányba terelni, miként lehet újra értéke a kétkezi munkának?

- Nem kell sok idő hozzá, és szerintem maga a munkaerőpiac fogja megoldani a kérdést. Szombathely vállalatai nagyon jól kommunikálták és kommunikálják a mai napig, hogy szakképzett munkaerőre van szükségük, közép- és felsőfokú végzettségűekre egyaránt. A mi feladatunk az, hogy ezt megmutassuk az iskolásoknak. Nagyon sokan, ha testközelből megismerkednek egy szakmával, utána már nem is gondolkodnak abban, hogy főiskolára vagy egyetemre menjenek. Meg kell értetnünk azt is, hogy ha valakinek van egy jó szakmája, sokkal könnyebben és gyorsabban tud önálló életet kezdeni. A szombathelyi tanulók jó helyzetben vannak, hiszen a helyi cégek sorra fejlesztenek, hosszútávra terveznek Szombathelyen. Ezt bizonyítják a munkanélküliségi adatok is, hiszen az országos átlaghoz képest is jobbak a mutatók a vasi megyeszékhelyen.

- Akkor lesz valakiből jó szakember, ha nem csak könyvekből tanul.

- Így van. A duális, legalább felerészben gyakorlatra épülő képzésre való átállás új feladat elé állította az oktatást. Úgy válhat igazán hatékonnyá, ha maguk a pedagógusok is közelebb kerülnek az üzemekhez, a technológiához, az új fejlesztésekhez. Beiratkozni az iskolába nem nehéz, gyakorlati helyszínt találni annál inkább. Az első évfolyamon az iskolai szakképző központokban szerezhetnek a diákok gyakorlatot, utána vagy kiközvetítjük őket vállalatokhoz, vagy maradnak nálunk. Jogosan vetődött fel a kérdés, hogy hova helyezzük az egyre több diákot és milyen lehetőségeket tudunk számukra biztosítani.

- Ebben lesz segítségükre az új, Akacs Mihály utcai központ. A költözés egyben bővítéssel is jár, milyen újdonságokkal várják majd az iskolásokat?

- A lehető legjobbkor döntött úgy az LuK Savaria Kft, hogy megvásárolja az önkormányzattól a Selyemrét utcai ingatlant és képzési helyszínként hasznosítja. Mérföldkő a cég életében, hogy a város széléről a belváros szívébe költözhet egy sokkal nagyobb épületbe. Jelenleg a közbeszerzési eljárás végén tartunk, a tervek szerint jövő héten kezdődnek a felújítási munkák. Nagyjából azt az összeget tudjuk az épület rendbetételére és a műhelyek kialakítására fordítani, amennyit az LuK-tól vételárként kaptunk. Eddig egyébként egy minisztériumi háttérintézmény tartott itt képzéseket. Hosszú, egy éves lobbi után sikerült - Hende Csaba és Puskás Tivadar közbenjárásának köszönhetően - a városnak visszakapnia ezt az épületet.Az Akacs Mihály utcában új képzési központot alakítunk ki, tanműhelyekkel, szaklaborokkal, a céges lehetőségeket bemutató helyiségekkel. Emellett nagyobb hangsúlyt fektetünk a pályaorientációra, már a hetedik és nyolcadik osztályos tanulóknak szervezünk ide látogatásokat. Kipróbálhatják magukat és megtapasztalhatják, szemügyre vehetik, hogy melyik szakma mit takar, melyikhez milyen képességek szükségesek. Jelenleg 63 fiatal teljesíti a gyakorlatát a cégnél, és öt oktató felügyeli a munkát. Amint átköltöztünk, ez a szám több százra nő, és minimum 20-25 gyakorlati oktatóra lesz szükségünk.

- Az idei évtől új néven, Savaria Szakképző Kft-ként működik tovább a cég. Milyen út vezetett idáig?

- 2006-ban az iskolai szakképzés koordinálására alapították a Savaria TISZK-et, hogy a középiskolákkal, önkormányzattal együttműködve határozza meg, mely szakmákban célszerű indítani szakképző osztályokat. Rá két évre vettük birtokba a Selyemrét utcai épületet. Ekkor már nemcsak szervezéssel foglalkoztunk, hanem ki is hoztuk ide a diákokat. 2012-ben jött az újabb változás, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ vette át a szakmai munka egy részét. Szombathely vezetése azonban úgy döntött, hogy ez a képző bázis érték, és nem szünteti meg, mint tették azt jó néhánnyal más városban.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb