Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A környezetvédelem közös ügyünk!

2014-04-26, 16:18
   |   Kategória: Okos
Évente több százezer forintot fordít az illegális hulladéklerakók megszüntetésére Vas megyében az állami erdőket kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. Többször is összegyűjtik a természetbe kiszórt szemetet. A hulladéktörvény változása miatt azonban idén már nem vihetik be azt a lerakóba. Erre a jogszabály ugyanis csak a hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező közszolgáltatónak ad lehetőséget.
Autóülések, műszerfalak, benzintank és egy összetört szélvédő – kiszuperált autóalkatrészekből álló hatalmas kupacra bukkantak a napokban az erdészek a Pornóapáti és Nárai közötti erdőben. A halom nemcsak ronda az ébredő természetben, hanem az üvegcserepek miatt tűzveszélyes is. A törvény szerint azé a szemét, akinek a területén van, így ha nem derül ki a valódi tulajdonos személye, az állami erdők kezelőjének, azaz az erdészetnek kell gondoskodnia a hulladékkezelésről.

A Szombathelyi Parkerdő bejáratánál óriástábla hívja fel a figyelmet arra, hogy csak a lábnyomunkat hagyjuk az erdőben, a szemetet ne! Tavaly került ide ez a tábla, ugyanis egy hét alatt öt teherautónyi hulladék gyűlt fel, miután a közszolgáltató megszüntette itt a szervezett szemétszállítást. A közkedvelt kirándulóhelyen lépten-nyomon csúfoskodik rendszeresen szemét. A tapasztalat szerint a kis kupac hamar nagyra dagad.

Szabályosan is megszabadulhatunk a hulladéktól

Ilyenkor, tavasszal szembetűnőbb a sok szemét, nem takarja lomb az illegális kupacokat. De nem csak jobban látszik, hanem valóban egyre több is – mondják az erdészek. Évente háromszor, tavasszal, nyár elején és ősszel tart kampányszerű gyűjtést a Szombathelyi Erdészeti Zrt. saját dolgozói és a közfoglalkoztatottak bevonásával. Elsősorban a parkerdők, autós pihenők és egyéb közjóléti létesítményeik környékén igyekeznek megszabadítani a környezetet a szeméttől. A törekvés egyelőre szélmalomharcnak tűnik. A problémát kellő odafigyeléssel, összefogással és környezettudatosságra neveléssel lehet megoldani. A környezet védelme közös ügyünk! Az erdészet 2014-ben már több mint 7000 munkaórát fordított a hulladék összegyűjtésére, csak idén több tíz tonna szeméttől mentesítették a környezetet.

Csonka György, a SZOMHULL Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: „Nem kell az erdőbe vinni a szemetet, hiszen több lehetősége is van a lakosságnak, hogy szabályosan szabaduljon meg hulladékától. A kötelező közszolgáltatás mellett ilyen a szervezett lomtalanítás és az e-hulladék gyűjtése. A szombathelyiek a hulladékudvarban egész évben térítésmentesen lerakhatják például kiselejtezett bútoraikat, háztartási gépeiket, autógumit vagy akár építési törmeléket is. A veszélyes hulladékok néhány fajtáját viszont csak az annak kezelésére jogosult telephelyre vihetik, de azért már fizetni kell.

Pénzbírság jár a szemetelésért

A Pornóapáti és Nárai közötti erdőben talált autóalkatrészek tulajdonosát valószínűleg nem lesz nehéz megtalálnia a hatóságnak, ezért az erdészet feljelentést tett a rendőrségen. Ha kiderül, kié a szemét, akkor ő a hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséért akár hároméves, veszélyes hulladékok esetében pedig akár ötéves szabadságvesztésre is számíthat.

Az úgynevezett köztisztasági szabálysértés esetében az elkövető 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságra, vagy akár 150 ezer forintos szabálysértési bírságra számíthat. A tettenérés azonban nehéz, és a szemét eredeti tulajdonosának felderítése sem könnyű. Egyszerűbb, és mindenképpen olcsóbb, ha mindenki a kijelölt helyre viszi hulladékát!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb