Nyomtatás

Becsengettek a Premontrei-iskolába

2014-09-01, 12:35
   |   Kategória: Okos
A magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést vehette át Gaál Jenő verbita szerzetes – a kitüntetés átadását a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tanévnyitó ünnepségén tartották, a Székesegyházban. A tanévindító misét Veres András megyéspüspök celebrálta, a diákokat és a tanárokat Soltész Miklós egyházügyi államtitkár köszöntötte.  
A Premontrei Gimnázium összes diákja közösen vonult át az iskolából a Székesegyházba – így köszöntek el a nyári szünettől és így kezdődött a 2014/2015-ös tanév ünnepélyes megnyitója. Szentmisét hallgattak meg a diákok, hozzátartozóik, valamint a tanárok. Az évet indító misét Veres András megyéspüspök celebrálta. Emlékeztetett, hogy 46 év kényszerszünet után, 20 éve indulhatott újra az oktatás a Premontrei iskolában. „Ez akkor a visszanyert szabadságnak egy fontos megnyilvánulása volt, hogy újraindulhatott ez a gimnázium is, és több más egyházi iskola szerte az országban” - fogalmazott.

Az évnyitón részt vett az egyházügyi állítitkár is, aki a középiskolás évek jelentőségéről is beszélt a diákoknak. „A gimnázium évei az egyik leghasznosabb időszak az ember életében – és éppen ezért nagyon nem mindegy az, hogy ki mikor találja meg életének a célját, ki mikor találja meg életének az értelmét. Vár-e 30 évig, ahogy Ágoston tette, vagy már korábban az istenkeresés útjára rátér” - hangsúlyozta Soltész Miklós.

Az ünnepélyes tanévnyitó keretében vette át kitüntetését Gaál Jenő. A verbita szerzetest a magyar érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, térítő munkája elismeréseként. Ez az állam által adományozható legmagasabb kitüntetés.

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157646686186027/{/gallery}