Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Pénzügyileg is megalapozott a mérnökképzés indítása

A Nyugat-magyarországi Egyetemnek nyújtott több mint 1,5 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően pénzügyileg is megalapozottá vált, hogy 2015 szeptemberében elinduljon a gépészmérnökképzés Szombathelyen - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón.
Hende Csaba közölte: a mérnökképzés beindításával egy olyan új perspektíva nyílik a szombathelyi felsőoktatásban, amely nemcsak a felsőoktatási intézmény, hanem a város, valamint az egész régió jövőjét is nagy mértékben, pozitívan befolyásolja. Hozzátette, hogy a nyugat-dunántúli régió jövőjét továbbra is az ipar fogja meghatározni, ennek az iparnak pedig belátható időn belül több száz, helyben képzett mérnökre van szüksége. Kitért arra, hogy a gépészmérnökképzés megindítását a Nyugat-Pannon Mechatronikai és Járműipari Központba tömörült vállalatok kezdeményezték, ezt a törekvést karolta fel a város önkormányzata, a kormány pedig messzemenően - mint a példa mutatja, kézzelfogható módon, pénzzel is - támogatja.
    
Hende Csaba hangsúlyozta: Szombathely rengeteget nyer a képzéssel, hiszen biztosítottá válik annak az ambiciózus iparfejlesztési politikának a folytatása, amely egymilliárd eurónyi tőkebefektetést és 20 ezer új munkahely megteremtését irányozza elő a következő 10 évben az autóipar, a gépipar és az elektronikai ipar területén a régióban. Mindez igen jótékonyan fogja érinteni a város költségvetését, hiszen már a 2010 óta lezajlott ipari fellendülés nyomán is 40 százalékkal nőtt a város iparűzési adóból származó bevétel, amely a következő évtizedben akár meg is duplázódhat.
   
Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: 12 felsőoktatási intézmény összesen csaknem 7 milliárd forint támogatásban részesül a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból, az intézmények közül a legtöbb támogatást a Nyugat-magyarországi Egyetem kapta. Az adósságcsökkentés és szervezeti ésszerűsítések mellett az új típusú tevékenység, vagyis a mérnökképzés beindításának kezdeti költségeit is alapból finanszírozák - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a szombathelyi gépészmérnökképzés duális formában zajlik majd, vagyis a vállalatok az eddiginél sokkal jobban, a gyakorlati tevékenység mellett az elméleti képzésbe is bekapcsolódnak, sőt akár a tananyagfejlesztésbe is.
   
 Puskás Tivadar polgármester elmondta: a tervek szerint megalapítják az új Duális Felsőoktatási Képzési és Kutató Intézetet. Ennek elsősorban az lesz a feladata, hogy a kis- és középvállalatok számára is lehetőséget nyújtson a duális képzésbe való bekapcsolódásra. Hozzátette: szintén a tervek között szerepel, hogy a mérnökképzés beindításával párhuzamosan az egyetem tanárképző karán újra megkezdődjön Szombathely
en a matematika- és fizikatanárok képzése.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb