Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Középiskolai nyílt napok

Az intézmények ilyenkor mutatják be képzési kínálatukat a pályaválasztás előtt álló diákoknak és szüleiknek. Még mindig népszerűek a gimnáziumok, de már egyre több jó képességű tanuló választja a szakképzést.
Motorfűrész-kezelői szakképesítést is szerez az, aki a Herman Ottó Szakképző Iskolában erdészeti- és vadgazdálkodási technikusnak tanul. Végzősök tartottak bemutatót a nyílt napon, hogy kedvet csináljanak ehhez a hivatáshoz. Az is kiderült, miért veszélyesek a drótkerítések, és hogyan lehet hálóval őzet, csapdával apróvadat fogni.

A szakmaválasztás fontos lépés, a jó döntéshez pedig információkra van szükség, ezért hasznosak a nyílt napok a diákok és szüleik számára.

"A választási lehetőséget meg kell adni. Lehet, hogy ennyi idősen még nem tudja teljes komolysággal eldönteni, hogy mit szeretne, de valami elképzelése van, és én azt támogatom, hogy amit ő szeretne, azt próbálja meg" - fogalmazott Cziráki Annamária.

A Herman-iskolában agráriumhoz és természetvédelemhez kötődő szakmákat tanulhatnak a diákok szakközépiskolai és szakiskolai formában. A következő tanévre 100-120 elsős várnak.

"A képzéseinkből kikerülő tanulók sokféleképpen helyezkednek el. Általában az uniós átlagnak megfelelő, olyan 40-60 százalék közötti a szakmában maradásuk. Van olyan szakma, ahol ez felmegy 80 százalékra, és van, ahol épp csak eléri a 40 százalékot" - tájékoztatott Hodvogner Csaba, a Herman-iskola igazgatója.

Október közepétől egy hónapon át nyílt napokon mutatkoznak be a középiskolák. A nyolcadikosok számára még mindig vonzóak a gimnáziumok, de egyre többen választanak szakmát.

"Nagyon erős törekvés van a kamarák, gazdaság szereplői részéről, hogy értelmes, jó képességű diákok a szakképzést válasszák, hiszen rengeteg lehetőség van. A vállalatok komoly fejlesztésekbe fogtak, tanműhelyeket építenek, jó munklehetőséget kínálnak" - mondta Fodor István, a Szombathelyi Tankerület igazgatója.

Segíthet a döntésben a Pályaválasztási- és Képzési Vásár, amelyet október 17-én és 18-án rendeznek az Oladi Művelődési Központban.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb