Nyomtatás

Az aradi hősökre emlékeztek

2014-10-07, 12:23
   |   Kategória: Okos
Az aradi vértanúkra emlékeztek a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban megtartott városi ünnepségen hétfőn. A mártírok halálának 165. évfordulóján az emlékezés koszorúival és mécseseivel tisztelegtek a hősök előtt.
A szombathelyi Premontrei Gimnázium diákjai és az intézmény fiú-kórusa költeményekkel, prózai és zenés előadással emlékeztek az aradi vértanúk mártírhalálára. Sági József ünnepi beszédében kiemelte: nemzeti identitásunk fontos tényezői az ünnepek.

„Ennek a napnak a drámaiságát legjobban Vörösmarty Mihály sorai mutatják be a legszemléletesebben: a vész kitört, vérfagylaló keze emberfejekkel lapdázott az égre” - mondta Sági József, a városi Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Puskás Tivadar hangsúlyozta, hogy október hatodika nemzeti gyásznap. Emlékezünk a hősökre, akik életüket adták a magyar szabadságért.
„Magyarország szabadságra termett ország, a magyar nép szabadságra termett nép, mindig meg kell őriznünk ezt a szabadságot, erre emlékezzünk e napon” - nyilatkozta a polgármester.

A megemlékezésen elhangzott, az ifjúság feladata az, hogy ápolják azok emlékét, akik nem csak szóval, hanem tettekkel is bizonyították hazaszeretetüket.

„A mai ifjúságnak tisztelnie kell a múltat, a múlt értékeit, aki nem ezt teszi, annak a jelene sivár, a jövője pedig ködös” - fogalmazott Gadányi Károly, Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyeti Központjának nyugalmazott elnök-rektorhelyettese.

A pártok és szervezetek képviselői megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékfalát.
Az ünnepség gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál folytatódott: műsort adtak a Dési-iskola diákjai, majd koszorút, mécsest helyeztek el a mártír miniszterelnök tiszteletére.

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157648396583946/{/gallery}