Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Változások a szombathelyi felsőoktatásban

2015-03-28, 11:16
   |   Kategória: Okos
Továbbra sincs nyugvóponton a Savaria Egyetemi Központ ügye. Jelenleg is napirenden vannak az önállósodási törekvések, ugyanakkor az intézmény jelenlegi formájában megszűnt, új vezetés és új szervezeti struktúra vette át a régi helyét.
A több mint fél évszázados múltra visszatekintő Berzsenyi Dániel Főiskola 2008. január 1-től a Nyugat-magyarországi Egyetem részeként működött Savaria Egyetemi Központ néven. Az itt működő három karból később összevonással kettő lett. A megszorítások és a további átalakítás elleni tiltakozásként ez év elején az intézmény oktatói kinyilvánították önállósodási szándékukat. Ezt megerősítette Szombathely önkormányzata is, amikor a január végi közgyűlésen határozatban támogatta a törekvést.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa végül megvalósította a stukturális átalakítást. Egy március 11-én kelt határozat értelmében a Savaria Egyetemi Központ jelenlegi formájában megszűnt, március 14-ével Faragó Sándor rektor visszavonta Horváthné Molnár Katalin elnök-rektorhelyettesi megbízását. Az intézményt egy gazdasági szakember vezeti. Megmarad a két kar, de az egyetem minden hivatali ügye a soproni központ irányítása alá tartozik majd.

A Savaria Egyetemi Központ törekvése továbbra is az, hogy önálló szereplője legyen a magyar felsőoktatásnak, ami több kérdést is felvet – erről esett szó a Szombathelyi Televízió közéleti magazinműsorában. Pusztay János, az intézmény korábbi főigazgatója arról beszélt: alapvető kérdés, hogy mi legyen a függetlenné váló intézmény sorsa. Úgy véli, olyan programra van szükség, amely harmonizál a jogelőd Berzsenyi Dániel Főiskola alapvetően bölcsészet- és társadalomtudományon alapuló, tanárképzésre fókuszáló profiljával. Az új képzések új lehetőségeket jelentenek, de szerinte azt is látni kell, hogy egy induló szak a jövő szempontjából fontos, ám nem ad választ a jelen kihívásaira. Véleménye szerint a széleskörű együttműködési hálózatok kialakítása nagyban segítheti az esetlegesen önállóvá váló intézmény fenntarthatóságát.

Hasonlóképp az együttműködésben látja a lehetőséget a gazdasági- és a civil szektor több képviselője is. Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője kifejtette: elemi érdeke a térségnek egy erős, sok lábon álló, stabil felőoktatási intézmény. Kiemelte azt is, hogy a gépészmérnökképzés fontos, de nem szabad háttérbe szorítani a szombathelyi intézmény hagyományos szakjait sem, hiszen egy egyetem akkor hasznos igazán, ha az egész társadalomra hatást gyakorol. Ugyancsak a partnerség erősítését húzta alá Kovács István, a PROMEN Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója, aki az oszkói Hegypásztor Kör elnökeként a civilség nevében is azt hangsúlyozta, hogy egy felsőoktatási intézmény feladata nem pusztán a piaci igények kielégítése, hanem olyan problémamegoldó, innovatív emberek képzése is, akik képesek megállni a helyüket a világban.

Bár a szombathelyi intézmény jövője továbbra is nyitott kérdés, abban egyetértés mutatkozik a politikai, a gazdasági és a társadalmi szereplők között, hogy a városnak és a régiónak szüksége van egy jól működő, erős felsőoktatási intézményre.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb