Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Megteremtik a duális mérnökképzés alapjait

Ünnepélyes keretek között jelentették be péntek délután, hogy Európai Uniós forrásban részesült a Nyugat-magyarországi Egyetem duális gépészmérnök képzése. A DuálGép elnevezésű pályázat közel 400 millió forint támogatását a szombathelyi műszaki képzés alapjainak megteremtésére fordítják.
A most bemutatott projekt fő célja, hogy a Nyugat-Pannon Térség gazdasági szereplőinek elvárásaihoz valamint a térség gazdasági céljaihoz igazodva, nemzetközi és hazai képzések tapasztalatainak felhasználásával megteremtse a szombathelyi gépészmérnök képzés feltételeit, és hozzájáruljon a régió munkaerő-piaci igényeinek kielégítéséhez.

Puskás Tivadar polgármester kiemelte: a gazdaság működéséhez szakemberekre van szükség, és a megfelelő szakemberek képzése és a műszaki képzés megindítása Szombathelyen annak a záloga, hogy a térség gazdasága a mostaninál is jobban teljesítsen.

Harangozó Bertalan ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a mérnökképzés beindítása a Nugat-magyarországi Egyetem legfontosabb feladata, melynek célja a magas hozzáadott értéket képviselő szakemberek képzése. Kiemelte továbbá, hogy a sikeres képzés a munkahelyteremtés nélkülözhetetlen feltétele a régióban.

A pályázat nem csak a szombathelyi gépészhallgatók számára, hanem az egész intézménynek fejlesztési lehetőséget jelent. Cseh Sándor, a  Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettese elmondta: abban bíznak, hogy a gépészmérnök képzés beindításával olyan szakemberek érkeznek az intézménybe, amellyel a természettudományos tanárképzést is meg lehet erősíteni.

A most indult pályázat is ezt a célt szolgálja: több mint ötven tantárgy modult dolgoznak ki - mondta el Németh István a duális mérnökképzés koordinátora, kiemelve, hogy a tananyagfejlesztés során egyrészt az ipari vállalatoknál lévő mérnököknek nyújtanak módszertani segítséget a náluk meglévő tudás képzésbe integrálásához, másrészt megvalósítják az egyetemi oktatáshoz kapcsolódó tananyagok kidolgozását is. A DuálGép pályázatban rendelkezésre álló források segítségével a képzés kidolgozói a partnercégeket is be kívánják vonni az oktatási folyamatba. A tervek szerint a duális szemeszterek során az egyes cégeknél dolgozó mérnökök  fogják a hallgatók számára a legfontosabb ismereteket átadni. Ennek megvalósítására a tananyagfejlesztésen túl – szintén ezen pályázati forrásból – képzéseket biztosítanak a partnervállalatok mérnökeinek, melynek során az ott dolgozók megtanulják az elektronikus tananyagközvetítés módszereit, kifejlesztik a tananyagot, de kiképezik őket a tudásuk átadására is, melyet modern, elektronikus tananyagközvetítőn keresztül adnak át a hallgatóknak.

A pályázat nem csupán a tananyagok kidolgozását foglalja magába, de duális szakképzési elemekkel is kiegészül. Ez egyrészt lehetőséget biztosít a duális gépészmérnökképzésből lemorzsolódó hallgatóknak arra, hogy még ha nem is végeznek mérnökként, akkor is lehetőségük legyen műszaki területen végezni, és szakképzettséget szerezni, másrészt tutorálási és mentori elemekkel kiegészülve csökkenteni kívánja a képzést abbahagyók arányát.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb