Nyomtatás

Megyei szakmai tanévnyitót tartottak az egyetemen

2015-09-08, 13:46
   |   Kategória: Okos
Az esemény keretében az oktatási, köznevelési intézmények igazgatóit tájékoztatták a közoktatást érintő aktuális változtatásokról. A szokásoktól eltérően ezúttal az Oktatási Hivatal, ezen belül is a Zalaegerszegi Pedagógia Oktatási Központ szervezte az eseményt.
Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, ha a köznevelés elmúlt négy-öt évének kulcsszavait, fejlesztéseit megnézzük, azt láthatjuk, hogy többek között fenntartásról, működtetésről, pedagógus előmeneteli rendszerről, portfólióról volt szól. Ugyanakkor keveset beszéltek arról, mi történik a tanteremben. Mit, kinek és hogyan tanítanak. Eddig ezekről a kérdésekről kevés szó esett a magyar köznevelés világában, ezért a minisztérium célja, hogy mindezekre megfelelő választ adjon.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a pedagógusok egyrészt felelősséggel tartoznak az államnak, hiszen a minisztertől kapják nevelési megbízatásukat. „Másrészt a szülők irányába is súlyos felelősségük van. A szülők önökre bízták gyermekeiket az óvodában, az általános iskolában és a középiskolában. Kevés ilyen hosszú időszak van az ember életében, amikor ilyen szoros együttműködés kell, hogy megvalósuljon.”

A tanévnyitón Fodor István, a KLIK szombathelyi tankerületi igazgatója az intézményt érintő változásokat foglalta össze, és ismertette, hogy ezeknek milyen hatásai lesznek az általuk fenntartott iskolákban. „Most jelenik meg a napokban az új SZMSZ-ünk, ezzel kicsit közelebb kerülnek a döntési pontok az iskolákhoz. Tehát gyorsabban tudunk reagálni és tekintettel arra, hogy az intézmények száma csökkent – a szakképző iskolák a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerültek - talán még nagyobb figyelemmel tudunk foglalkozni a meglévő iskoláinkkal.”

Az érdeklődők előadást hallgathattak többek között az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítéséről és a helyi Pedagógiai Oktatási Központ szakmai feladatairól is.

Videó