Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Cirkuszi fizika

A Kanizsai Dorottya Gimnázium laborjában bárki megtapasztalhatta, milyen fizikai törvényszerűségeket lehet felfedezni egy-egy cirkuszi produkcióban. Aki lemaradt a rendezvényről, az szépen illusztrált könyből is megismerheti a fizika és cirkusz összefüggéseit.
Mindennapi életünk fizikai jelenségeivel és azok magyarázataival ismerkedhettek meg a Kanizsai Dorottya Gimnázium Cirkusz a laborban elnevezésű rendezvény résztvevői. "Adta magát a téma, hogy ha mondjuk elmegy valaki fizika tanárként egy cirkuszba, akkor nem csak a produkciókat látja, hanem megpróbálja értelmezni, belelát fizikai jelenségeket" - fogalmazott Sinkó Andrea, a gimnázium matematika-fizika szakos tanára.

A jelenségek bemutatására a gimnáziumban tartott közösségi nyílt napon minden résztvevő kísérleteken keresztül ismerkedhetett meg a cirkusz fizikájával, és vetélkedőben próbálhatta ki tudását. "Ez abból áll, hogy a tudásunkat, a jelenlegi készleteinket felhasználjuk a labor bemutatására kísérletek formájában, ami az egész éves tananyagra, érdekességekre és esetleg helyi látványosságokra terjed ki" - tájékoztatott Huszár Balázs, a gimnázium 12. osztályos tanulója.

A kísérletekben a gimnázium végzős fizika fakultációs csoportja segítette az érdeklődőket, megmutatták a kísérleteket és elmagyarázták a jelenségeket. "Én például a Bernoulli-törvényeket kaptam, nekem abból kellett felkészülni, hogy ha a gyerekek elakadnak, akkor tudjanak kérdezni tőlünk és akkor majd mi válaszolunk rá" - fogalmazott Sándor Lilla 12. osztályos tanuló.

Aki lemaradt a rendezvényről, de felkeltette érdeklődését a téma, a cirkusz és a fizika kapcsolatát Sinkó Andrea szépen illusztrált könyvéből is megismerheti.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb