Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ismét lengett Foucault ingája

2016-12-23, 14:25
   |   Kategória: Okos
Harmadszor függesztették fel Foucault ingáját Szombathelyen, az előző kísérlet 25. évfordulóján. A bemutató azt a célt is szolgálta, hogy megpróbálja közelebb hozni a természettudományokat a fiatalabb generációhoz.
A Foucault-inga a Föld forgásának szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz, amelyet névadója, egy francia fizikus fejlesztett ki. Az eredeti kísérletet Foucault a párizsi Pantheonban mutatta be. "Az első inga 67 m hosszú volt és 28 kg tömegű. Ezt a Szombathelyiek úgy tudják elképzelni, hogy a nagytemplom tornya a kereszttel körülbelül 67 m magas, tehát Foucault ingája olyan hosszú volt mint a nagytemplom tornya a kereszttel. Nekünk ekkora hosszúság nem áll rendelkezésre, amit itt a hátunk mögött látunk, az egy 10 m hosszú inga, a gömb tömege ami lengeni fog 30 kg" - magyarázta
Molnár László adjunktus.

Szombathelyen a héten bemutatott kísérlettel már a harmadik alkalommal lengett Foucault ingája. "Már 1880-ban Kuncz Adolf és Gothard Jenő munkájának eredményeképpen ez a klasszikus demonstrációs eszköz bemutatásra került Szombathelyen" - emlékeztetett Gyurácz József, a Savaria Egyetemi Központ dékánja.

Ezt a kísérletet ismételték meg 111 évvel később, 1991-ben a Székesegyházban, a  Fizika Tanszék kezdeményezésére. Gál László egyetemi docens,  akkor még hallgatóként, Soós Sándorral együtt dolgozta ki a számítógépes mérési eljárást."Ezt 25 évvel ezelőtt a nagytemplomban a kísérletnél is, akkor egy gyengébb számítógéppel és gyengébb műszaki megvalósítással, most egy kisebb méretű, de többet tudó mérés lett belőle" - tette hozzá Gál László egyetemi docens.

Aki lemaradt a kísérletről, de szeretné megnézni Foucault ingáját működés közben, megteheti, ha előre jelezi azt az egyetem Fizika Tanszékén.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb