Hiba
 • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 51
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A KDG-ben az idén másként ünnepeltük a Föld napját

2017-04-25, 07:32
   |   Kategória: Okos
Az idén kicsit körülnézünk és nemcsak a Földről, hanem a bolygónk bolygótestvéreiről is megemlékezünk. Ki tudja, hátha betelepítik azt az algafajt a Vénuszra, amely kb. 500 év alatt az emberiségnek elviselhető légkört teremt…, vagy netán a Marsra költözünk, ha…
Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” -  Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. És ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok…

A KDG-ben az idén kicsit körülnézünk és nemcsak a Földről, hanem a bolygónk bolygótestvéreiről is megemlékezünk.

Ki tudja, hátha betelepítik azt az algafajt a Vénuszra, amely kb. 500 év alatt az emberiségnek elviselhető légkört teremt…, vagy netán a Marsra költözünk, ha…

Az iskolánkkal szemben található közel 100 éves parkot, amely a híres Vas megyei botanikus, az alapító Gayer Gyula nevét viseli, „örökbe fogadtuk”.

Tartunk kint a parkban testnevelésórákat, rajzórán jó modell a fű – fa – virág; az éppen frissen megválasztott Diákrektor Pikniket álmodott a hűs fák közé.

Figyeltük itt már földrajz órán a felhőket, kerestük az északi irányt meg a Gyöngyös patak rómaiak által ásott medrében a régmúlt idők nyomait…, tanúi voltak iskolás társaink a parkban részleges Napfogyatkozásnak, s természetesen a kevésbé érdekes órák alatt a parkra néző osztályablakokból naponta tanulmányozhatjuk az évszakok változását…, sőt, mértük a leesett csapadék mennyiségét, figyeltük a szél járását, a légnyomást…, Amikor a 100 éves iskolánkat 100 fizika kísérlettel köszöntöttük – hiszen a „fizika mindenkié!” –jutott kísérletből a parkba is!

A természettudományi laborunk szakkörén vizsgáltuk a park szélén folyó Gyöngyös patak vízének élővilágát, összetételét. Készítettünk már több ízben itt analemmatikus napórát, végeztünk itt Föld-sugár – mérést, mértük szakkörön a gravitációs gyorsulás helyi értékét… s az idén a tavasz első napján 186 lépésnyi úton megelevenítettük a Naprendszer bolygóinak néhány tulajdonságát egyszerű kísérletek segítségével.

Ebből szeretnénk most egy kis ízelítőt adni a labor előtti „Csodák Folyosóján” a Föld napjához és az ezen a héten tartandó Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódva.

A kísérleti eszközök nagy részét Horváth Ádám, Kovács Bence és Séllei Bence (a 10. b osztályból) készítette. A házi meteorológiai állomás eszközei újrahasznosított PET- palackból készültek, bárki otthon el tudja készíteni ezeket.

A kísérletek leírása az alábbi könyvekben található meg:

J. VanCleave: Csillagászat – SH Junior (Springer Hungarica Kiadó, 1994)

J. VanCleave: Földrajz – SH Junior (Springer Hungarica Kiadó, 1994)

Sinkó A.: Szórakoztató kísérletek  (Tóth Kiadó, Debrecen)

Sinkó A. : Fizika a cirkuszban  (AS PLAN Kiadó, 2015)

Legyél te is időjós! – (HVG Könyvek, 2016.)

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb