Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Lengett a Foucault -inga a Székesegyházban

2017-05-26, 13:26
   |   Kategória: Okos
Közel ezer diák figyelte a Székesegyházban, amikor elindult a Föld forgását bizonyító Foucault -inga. A szerkezetet Gothard Jenő csillagász születésének 160. évfordulójára állították össze ismét a vasi megyeszékhelyen.
Puskás Tivadar polgármester indította el a Foucault-ingát a szombathelyi Székesegyházban. Ötödik alkalommal teszik ezzel láthatóvá a városban, hogy a Föld forog. Testvérvárosunk, Tours polgármestere és küldöttsége mellett mintegy 800 diák érkezett, hogy részese legyen a ritka alkalomnak.“Nagyon érdekel, hogy tényleg hogy megy, meg mozog-e a Föld, és pár éve a mi sulinkból is jöttek, és most mi jövünk, szerintem ez nagyon jó" - mondta Vastagh Olívia, a Gersekaráti Általános Iskola 5. osztályos tanulója.

Amikor eldőlt az első fabábum, hatalmas tapssal fogadta a közönség a látványt. Eredeti helyszínen és eredeti eszközökkel ismételték meg a 19. század végi kísérletet: ez az acélgömb lógott akkor is itt, a Székesegyházban az acélsodronyon. Az eseménynek különleges jelentősége volt. “Amikor Gothard Jenő megalapította a herényi Asztrofizikai Obszervatóriumát 1880-ban, akkor a Foucault-féle, Föld forgását bizonyító ingakísérletnek a Székesegyház-beli bemutatásával adta hírül a világnak és Szombathelynek, hogy jelentős tudományos intézmény kialakításába fogott" - mondta Szabó M. Gyula, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium igazgatója.

A helyszín kiválasztását akkor az indokolta, hogy ez a kupola volt a városban a legmagasabb építmény, márpedig erre szükség van a megfelelő működéshez. A szerkezetet nem volt egyszerű itt megépíteni: a felső rögzítést például a tetőről oldották meg a szakemberek. Most gyakorlatilag egy pontszerű felfüggesztés van fent a drót végén, 28 méter 80 centi magasságban, ami kúpszerű, tehát szinte egy pont, hogy minél kisebb legyen az ellenállás. Az 1880-as gömböt látjuk a drót végén, ez az eredeti" - magyarázta Koltay Ferenc, a Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány elnöke.

A francia fizikus által kifejlesztett inga közel hat órán át lengett mintegy három és fél méteres amplitúdóval, közben négy-öt percenként döntött le egy bábut a tüskéje. A lengésének irányán nem változtattak, úgymond “magától” ment odébb néhány centiméterel - megmutatva ezzel, hogy tényleg forog a Föld.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb