Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Agrárium télen

Ahol több csapadék hullott ősszel, ott szép állapotban vannak a vetések, és jól fejlődnek a növények, a szárazabb területeken kevésbé kedvező képet mutatnak a táblák. A gazdák attól tartanak, hogy az enyhe fagyok nem pusztítják el a kártevőket, és tavasszal el kell kezdeni az intenzív védekezést ellenük a jó termés érdekében.
Marlovics Norbert 180 hektáros családi gazdaságot vezet, repcét, őszi árpát és búzát termel. Az oladi dombon 15 hektáron vetett repcéje szépen fejlődik, ami elsősorban annak köszönhető, hogy itt volt elég csapadék, és 30-40 centi mélyen megfelelően elő tudták készíteni a talajt a magoknak. A csapadékhiányos területeken foghíjas, foltos lehet a vetés, vagy elszáradhat a kelőfélben lévő csíra.
Marlovics Norbert - mezőgazdasági termelő
"Tavaly augusztus 23-i vetés, a szezon legelső napján kezdtük el vetni ezt a táblát, majdnem túlfejlett repcét látunk, őszi állapot szerint, majd belement a télbe, ez teljesen borított állományt mutat, nagyon erős szárakkal."

A gazda ezen a területen 4 tonna hozammal számol hektáronként. A repcét Ausztriába értékesíti, biodízel készül belőle, egy része pedig étkezési célra megy. Ősszel egyszer már elvégezték a kártevők és a gyomok elleni védekezést, de tavasszal valószínűleg újra rovarirtózni kell. Nem volt ugyanis tartós fagy, ami elpusztította volna a petéket, és az enyhébb időszakok is hosszúra nyúltek ezen a télen. Még nem tudni, mikor kezdődhetnek el a tavaszi talajelőkészítő munkák.

Marlovics Norbert - mezőgazdasági termelő
"Az első növénytermesztési munkák majd a műtrágya-szórások lesznek, tápanyaggal el kell látni a gabonákat és később a repcét is. Azt szoktuk mondani, hogy amint rá tudunk menni a földre, ez évjárattól függ, volt, hogy február vége volt, volt, hogy március közepe, extrém volt a tavalyi év, március 20-án még havakat toltunk segítve a közútkezelőt, most jobbnak nézünk elébe, de tavaly áprilisban tudtuk elkezdeni a talajművelési munkákat, április első napjaiban."

A termelők reménykednek benne, hogy lesz elég csapadék tavasszal, a vegetáció csúcsidőszakában ugyanis ez kulcsfontosságú a szántóföldi növényeknél is.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb