Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Toxinok - konferencia

Mi okoz kevesebb problémát, a növényvédő szerek maradéka, vagy a biotermesztésben esetleg megnövekedő gombafertőzések következtében kialakuló toxinok. Erre a fontos kérdésre keresték a kérdést a szakemberek két napon át a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei csoportjának szervezésében megtartott konferencián.
Látszólag egészségesek a gabonaszemek. A speciális fény azonban megmutatja, hogy a látszat csal.

A zöldes színű fluoreszkálás, ami az aflatoxin jelenlétét mutatja azon az alapon, hogy Aspergillus gombával fertőzött a termény.

A növényvédelmi szakértő azt mondja, ha egy kilogramm terményben öt szem zöldesen fluoreszkál, akkor a gabona toxintartalma már meghaladja az egészségügyi határértéket, tehát mérgező. A most vizsgált aflatoxin a gabona fuzáriumos gombabetegségének következménye, ami természetes módon jelen van a földeken.

Eredics András – növényvédelmi szakértő
A gazdálkodás elemei közé sorolt növényvédelem hivatott arra, hogy a kórokozó a kalászban ne tudjon elszaporodni és a szemeket ne tudja fertőzni. Ha nem védekezünk a gombabetegségek ellen, akkor fertőződik, szennyeződik toxinnal a termény, a szem, ami aztán a táplálékba bekerülhet.

A középkorban a gombatoxinok okozták a Szent Antal tüzének hívott, végtagvesztéssel járó súlyos betegséget. Az egyre divatosabb biotermesztés miatt a probléma ma is valós. Például a májrák kialakulásáért 30 %-ban ez a méreg a felelős – mondta el a belgyógyász a konferencián.

Baranyai Marietta – belgyógyász főorvos
Karcinogének, az azt jelenti, hogy a daganatképződésben van nagy szerepe ezeknek a mikotoxinoknak, befolyásolják az immunológiai státuszunkat, bőrgyógyászati tüneteket okozhatnak, ugyanakkor vannak olyan típusú mikotoxinok, amik hormonális rendszerre hatnak, 9.20

Legutóbb tavaly decemberben adott ki riasztást a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, mikotoxinnal fertőzött zabtartalmú ételeket hívtak vissza a polcokról.

Both Gyula – megyei elnök, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
A toxinoknak a jelenléte Magyarországon elég nagy. A statisztikai adatokat több helyről le lehet tölteni, azt mutatják, hogy a megengedett értékek felett vannak jóval. Nagyon kell arra figyelni, hogy ezek a toxinok sütés-főzés hatására sem bomlanak, tehát egy zsemlében, kifliben is bent lehetnek, és ezek lerakódnak az emberi szervezetben. 13.38

A növényorvosi kamara megyei elnöke szerint az egészségre káros toxinok elszaporodását szakszerű szerhasználattal lehet megelőzni. A kétnapos konferencián számos előadást hallhattak a gazdák a korszerű növényvédelemről, ezek használatának aktuális szabályairól.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb