Nyomtatás

A munkanélküliség csökkent, a vállalkozások erősödtek

2014-02-22, 12:00
   |   Kategória: Piactér
Öt százalék alatti a munkanélküliség a vasi megyeszékhelyen. Az elmúlt két évben folyamatosan nőtt a térségben dolgozók száma. Akik régóta nem találnak állást, azokat képzésekkel segítik piacképes tudáshoz jutni. A jellemző munkaerő-piaci folyamatokról beszélgettünk Rodler Tamással, a Kormányhivatal munkaügyi központjának vezetőjével.
- Mit mutatnak a számok, milyen a foglalkoztatottság Vas megyében?

- Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai, a mi regiszterünk is azt tükrözi, hogy jók a foglalkoztatási és munkanélküliségi mutatók. Annak ellenére, hogy ilyenkor jóval kevesebb a szezonális munka, 2013 utolsó két hónapjában csökkent az álláskeresők száma. Év végén mintegy harmadával kevesebben kerestek munkát, a megyében összesen 6561-en, közülük 1725 álláskereső szombathelyi volt.

- Többek között térségenként, nemenként és a pályakezdők vonatkozásában is összevetik a statisztikai adatokat. Melyek a legkritikusabb pontok?

- Évek óta a vasvári járásban a legrosszabbak a mutatók. Szám szerint: éves szinten a megyében 6,9 százalék, míg ott 13,1 százalék az álláskeresési ráta. Hagyományosan Szombathelyen és térségében a legalacsonyabb a munkanélküliség, jelenleg öt százalék alatt van. Véleményem szerint a sok és sokféle munkavállalási lehetőség eredménye a kedvező helyzet.

Hosszú ideig az volt a jellemző, hogy kétszer annyi férfi szerepelt a nyilvántartásban, mint nő. Ez az elmúlt években kiegyenlítődött, mára pedig megfordult az arány. Uniós probléma a pályakezdők foglalkoztatottságának alacsony szintje. „Az első munkahely garancia programnak” köszönhetően viszont csökkent a számuk a nyilvántartásban, csak a megyében közel négyszáz, 25 év alatti pályakezdő fiatal után adtunk így támogatást a munkáltatóknak.

Jó hír az is, hogy a gazdasági válság után először 2011-ben sikerült jelentős javulást elérni a tartósan munkanélküliek foglalkoztatásában. Ez azért is érdekes, mert a regisztrációs rendszerből való kiáramlás nem őket érinti először, úgy is fogalmazhatnék, hogy „nehéz már őket eladni a munkaerőpiacon”.

- A munkanélküliek száma csak úgy csökkenhet, ha a bejelentett álláshelyek száma nő. Hogy állunk ezen a téren?

- Így van. Kedvező adatokról számolhatok be, hiszen 2013-ban az utóbbi éveket meghaladó mértékben sikerült üres álláshelyeket ajánlanunk az ügyfeleinknek. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy döntő többségük támogatás nélküli álláshely volt. Az erős vállalkozások ugyanis általában nem kérnek támogatást a dolgozóik után, ez az igazi szakmai teljesítmény.

- Az utóbbi időben nagy beruházásokat hajtottak végre a szombathelyi iparvállalatok, ezek szakképzett munkaerőhiányról beszélnek.

- A munkaügyi központ munkatársai már a járműipari együttműködés előkészítésében is részt vettek, és most is ott vagyunk a megbeszéléseken. Arra törekszünk, hogy az információk alapján az igényekhez igazított képzéseket szervezzünk. A szakképzettségen túl a motivációt és a munkavállalói hozzáállást tanácsadással segítjük. Ezzel biztosítjuk az eredményesebb álláskeresésüket. A kirendeltség állandó kapcsolatot tart a jelentősebb munkáltatókkal. Számukra a legmegfelelőbb dolgozó kiválasztásában nyújtunk segítséget.

Mely szakmák oktatásában működnek közre?

- Éppen pályáztatás alatt áll az ez évi képzések listája. Eddig 47-féle képzésre jelentkeztek, több hiányszakmában még várjuk az ajánlatokat. Tavaly legtöbben a feldolgozóiparban, összeszerelő munkakörben helyezkedtek el. A forgácsoló, hegesztő, lakatos szakmunkások mellett autószerelőket és géplakatosokat kerestek jelentős számban. Irántuk számottevő a piaci kereslet és többször túljelentkezés volt ezekre a képzésekre is. A tapasztalatok szerint a kőművesek, festő-mázoló szakmunkások, illetve a bolti eladók, adminisztrátorok, tehergépkocsi-vezetők és targoncavezetők is találtak munkahelyet.

- Még tart a „Nők 40” program, kiket érint?

- Azoknak a nőknek segít, akiknek csak néhány év hiányzik ahhoz, hogy 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba vonulhassanak. Ezzel a lehetőséggel az egy hónapja nyilvántartásban lévő, 60. életévüket betöltött nők ismeretlen szolgálati idővel, illetve azok az 55 év feletti nők élhetnek, akiknek már 37 év szolgálati idejük van. Ehhez április 30-ig tudunk a munkáltatóknak támogatást adni. Azoknak az érintett nőknek, akik most regisztrálnak, minden esélyük megvan arra, hogy a program segítségével közelebb kerüljenek a nyugdíjhoz.

- Mit tegyen az a vállalkozó, aki fejlesztési elképzeléseit támogatással szeretné megvalósítani?

- Elsősorban a munkahelyteremtő pályázatokra hívnám fel a vállalkozások figyelmét: kisvállalkozások 50, középvállalkozások 40 százalékos intenzitású támogatást igényelhetnek. Egy munkahelyre alapesetben másfél millió forint nyerhető, de más támogatások is elérhetők attól függően, hogy mely térségben, kiket alkalmaznak majd. Bíztatok mindenkit, hogy próbálkozzon, az utóbbi öt évben szinte minden pályázó Vas megyei vállalkozás nyert. Az országos keret 13 milliárd forint, ekkora még soha nem volt.