Nyomtatás

A gyümölcsösökben járt Yvette

2014-05-22, 11:16
   |   Kategória: Piactér
Az elmúlt hetek mostoha időjárása károkat okozott a gyümölcsösökben is. Az erős szél fákat csavart ki, és leverte a félig megérett termést. A cseresznyének és az epernek a sok eső sem tett jót. Sok kiskertben csak a szokásos mennyiség ötödét tudják leszüretelni.
A múlt hét viharos időjárása miatt kevesebb lehet a tavaszi gyümölcs
A múlt hét viharos időjárása miatt kevesebb lehet a tavaszi gyümölcs
Csereszenyefákat döntött ki az erős szél Rapali Márton parkeredei kiskertjében a hétvégén. Teljesen meghajolt a törzsük, valószínűleg a gyökerük is megsérült. A vihar leverte a félig érett szemeket, a fán alig maradt valami. Ez a különösen értékes, oltványokkal teli fa is  kifordult a szélben, a termése tönkrement. Az egész kiskertben alig maradt leszüretelhető gyümölcs.  "Szerintem a termés talán ha húsz százaléka várható. Több nem hiszem. Sehol sem látok a környéken sem olyan fát, vagy olyan termésmennyiséget, ami meg is marad erre a két-három hónapra" -mondta el Rapali Márton a Szombathelyi Televízió Híradójának.

A piacon egyelőre kevés idénygyümölcsöt látni. Az időjárás a mennyiségre és a minőségre is hatással volt. A cseresznye apróbb és az eső miatt itt-ott repedezett. Kilója 800 és 1000 forint között kapható. Az eperszemek kisebbek ugyan, de jó ízűek, sokan keresik. . "Ha javul az idő, az már segít rajta, de az eső eléggé hátráltatta és rohasztja az epertermést. Bízunk benne, hogy most jó idő jobbat hoz ki" -tudtuk meg Bognár Józsefné árustól. 

Az időjárás miatt várhatóan kevesebb lesz a gyümölcs, és valamivel drágábban adják majd, mint tavaly.

Videó