Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Komoly mezőgazdasági problémákat okozott a sok víz

Nem csak az árvíz, hanem a belvíz is hatalmas problémát okoz a gazdáknak. A megyében a repcének csak harmadát tudták elvetni, A kukorica még éretlen, a napraforgó már lábon állva rothad. A vizesen betakarított gabona pedig vetőmagként rosszul csírázik – erre figyelmezteti tagjait az agrárkamara, amely nemrégiben új helyre, az MMIK-ba költözött.
Belvíz áll a földeken Vép mellett is. Ezt a területet ugyan már felszántották, de vetni biztosan nem tudnak. Gond az is, hogy az útszéli árkok gondozatlanok, és néhol az átereszek is megszűntek, így a földekről nem vezetik el a vizet.
Száraz melegre lenne szükség ahhoz, hogy a gépekkel rá tudjanak menni a földekre a gazdák.

Kajcsos György 100 hektáron akart idén repcét ültetni, de a víz miatt a tervezettnek csak a harmadát tudta elvetni.
,,Az elvetett repcék lehet, hogy kipusztulnak, vagy amit nem tudtunk elvetni, de megvettük a magokat, vegyszereket, nem tudjuk felhasználni és gyakorlatilag megbontja a vetésváltást. Nem csak a repce a gond, hanem a későbbi őszi búza, árpa vetéssel is gond lesz." - mondta a mezőgazdasági vállalkozó.

Vas megyében 9 ezer tagja van az agrárkamarának, szinte minden gazdát érint az ár- és belvízhelyzet. A folyamatos csapadék július közepétől gondot okoz.

,,Azok a minőségileg károsodott gabonák, amelyek még kint voltak ebben a csapadékos időjárásban, azok ha a következőkben felhasználásra kerülnek vetőmagként, akkor nagyon rossz csírázás lesz." - tájékoztatott Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Vízben áll a kukorica is, így nem tudják betakarítani. Pedig idén rekordtermés lenne belőle. Ha le is aratják, a szemek magas víztartalma miatt jelentős szárítási költség terheli majd a gazdákat.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb