Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nehéz a betakarítás

A Vas megyében lehullott nagymennyiségű csapadék megnehezíti a napraforgó aratását és vélhetően hátráltatni fogja a kukorica betakarítását is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatósága.
A kamarához érkezett információk szerint csaknem 400 hektárt érintett az árvíz és 19 240 hektárt öntött el a belvíz. További 91 ezer hektárnyi vízzel telített területen pedig nem lehetséges, vagy erősen korlátozott a mezőgazdasági munkák elvégzése.
    
A napraforgó sok termőterületen gombafertőzött, amely jelentős minőségromlást és értékesítési problémákat okoz. Megnehezíti a betakarítást, hogy a sok csapadék miatt a tányérok vizesek, szivacsosak. A kamara Vas megyei igazgatósága közölte, a 6896 hektáron termelt napraforgó 60 százalékát aratták le, az átlagtermés 2,7-2,8 tonna volt hektáronként.
   
 A kukorica betakarítása a 28 217 hektáros területen - ha kedvező lesz az időjárás - várhatóan a hétvégén, a jövő hét elején kezdődhet el. A termény becsült hektáronkénti átlaghozama 8,5-9 tonna. Minőségét jelentősen befolyásolja a gombabetegségek megjelenése. Még magas a növény nedvességtartalma, de az eddigi tapasztalatok alapján valószínűleg lesz elegendő szárítókapacitás.
    
Az esőzések miatt a vetési munkákkal 2-3 hetes csúszásban vannak. Az őszi káposztarepce 85 százalékát (16 ezer hektár) vetették el, az üresen maradt földek nagy részébe már csak tavasszal tudnak más kultúrát vetni. További gondot okoz, hogy az elvetett repce egy része kipusztult vagy ki sem kelt, de arra is volt példa, hogy a levonuló árvíz magával vitte a magot. A repceföldeken mindennapos problémát jelent a kártevők elleni védekezés, a gyomirtás pedig sok helyen tavaszra marad.
    
Az őszi búza tervezett vetésterülete 45 262 hektár. A mag vetése október első dekádjában kezdődik el, de hátráltatja a munkát a magas talajnedvesség.
    
V
as megyében 150-220 milliméter közötti csapadék hullott szeptemberben, messze meghaladva az elmúlt évek 90 milliméter körüli átlagát. A nagy mennyiség mellett problémát okozott a növénytermesztés számára a csapadék intenzitása is, mivel rövid idő alatt esett le.

MTI

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb