Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kitörési pont lehet Szombathelyen a textilipar

Csúcson a női munkaerő foglalkoztatása. Az elmúlt húsz évben nem dolgozott annyi nő, mint most. Ez annak is köszönhető, hogy a kormány több intézkedéssel segíti a nők munkaerő-piaci helyzetének javulását - hangzott el a Szombathelyi Televízió közéleti műsorában. A témáról Takátsné Tenki Mária önkormányzati képviselővel, Kiss-Bauer Szilviával, a Pannon Textil-Ruhaipari Klaszter ügyvezetőjével és Harangozóné Vígh Ilonával, a munkaügyi központ szakmai igazgatóhelyettesével beszélgettünk.
Kell-e a nőnek munkát vállalnia? Miként lehet valaki egyszerre feleség, édesanya és dolgozó nő? A házvezetés és a gyermeknevelés munkának számít-e? Hogyan lehet eredményesen lavírozni a munka és a család között? Évtizedek óta foglalkoztatják ezek a kérdések az írókat, gazdasági szakembereket, főnököket, nőket. Mára világossá vált, hogy egy magát modernnek valló nő nem elégszik meg az egyikkel vagy a másikkal. Ennek az egyensúlynak a fenntartásában most a kormány is segít. Takátsné Tenki Mária kiemelte, hogy az új Munka Törvényköve például engedélyezi a kötetlen munkarendet. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató a munkavállalónak átengedi a jogot, hogy napi munkaidejének legalább felét heti rendszerességgel maga oszthassa be. Sok családnak jelent nagy segítséget, hogy januártól a GYED és GYES mellett korlátlanul lehet munkát vállalni, ha a gyermek elmúlt egyéves. Ebben az esetben a fizetéssel párhuzamosan jár a családtámogatás is. Szólt arról is: európai uniós cél, hogy 2020-ig a 20 és 64 év közötti nők háromnegyede munkaviszonnyal rendelkezzen. Ehhez azonban további, a női munkavállalást támogató intézkedések szükségesek. A kormány döntött arról is, hogy a nők negyvenéves munkaviszony után nyugdíjba mehetnek. Ennek egyik nem titkolt célja, hogy ösztönözzék a fiatalokat a gyermekvállalásra. Azokban a családokban ugyanis, ahol a nagymama besegít a gyerekek gondozásába vagy a ház körüli teendőkbe, könnyebb összeegyeztetni a gyermeknevelést és a pénzkeresetet.

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának statisztikája szerint 2010 januárjában 1549 nő keresett munkát Szombathelyen, idén év elején mindössze 801. Négy évvel ezelőtt a regisztrált álláskeresők 50,7 százaléka, idén január és augusztus közötti időszakban pedig 50,2 százaléka volt nő a vasi megyeszékhelyen. Vígh Ilona kiemelte: a népszámlálási adatok alapján az eltartottak köre jelentősen csökkent, a foglalkoztatás pedig folyamatosan nőtt. Országosan is javulás tapasztalható: 2010 második negyedévében a 15-64 éves nők 50,6 százalékát, 2014 ugyanazon időszakában 55,7 százalékát foglalkoztatták.

Gazdasági áganként az átlagkeresetek szempontjából nagy különbség van a két nem között. A 2012-es összesítések alapján - a közigazgatást kivéve - a nők bruttó átlagkeresete alacsonyabb volt, mint a férfiaké. Pedig szakemberek szerint a női munkaerő szakmai ismerete nem kevesebb, ráadásul a nők rugalmasak és kreatívak.

A könnyűipar, azon belül is a textilipar hagyományosan a női munkaerőre épít. Kiss-Bauer Szilvia elmondta, a Pannon Textil-Ruhaipari Klaszter keretében több mint 2500-an dolgoznak a textiliparban, számottevően nők. Az ügyvezető elmondta, hogy a könnyűipari cégek nagy része rugalmas munkarenddel segíti az édesanyákat, akik elvihetik gyermeküket a bölcsődébe, óvodába. Működik a bedolgozói rendszer is, vagyis egyszerűbb termékek esetében egyes munkafolyamatok otthonról is elvégezhetők. Így egyszerűbben összehangolhatók a munkahelyi és az otthoni teendők.

Takátsné Tenki Mária hangsúlyozta, hogy kitörési pont lehet a városban a textilipar fejlesztése és a családok biztonsága is központi kérdés. A műsorban elhangzott: hiány van textilipari szakemberekből, különösen női szabókból. Az elmúlt két-három évben az alapanyagok és a szállítási költségek miatt a korábban a keleti országokba települt cégek most jönnek vissza Európába. Az osztrák határ közelsége, a jó szakképzés és a szaktudás miatt várhatóan több cég veti meg a lábát a nyugati határszélen.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb