Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Pálinkák versenye

Vargányából, sörből és paprikából készült párlatokkal is neveztek a kísérletező kedvű pálinkafőzők a Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlatversenyre, amelyet 6. alkalommal rendeztek meg Szombathelyen. A neves zsűri 407 mintát értékelt. A verseny történetében az idei volt a legerősebb mezőny: 130 arany minősítés született.
A Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület 2010-től rendezi meg az otthon, bér-, vagy kereskedelmi főzdékben készült italok versenyét. A Vas Megyei Nyílt Pálinka és Párlatversenyre idén 8 kategóriában 407 mintát neveztek nem csak Vas megyéből, hanem Szlovéniából, Németországból és még Olaszországból is. A rangos megmérettetés egyre népszerűbb országosan is. "A főzetőknek ez egy visszacsatolás akár a cefrében, akár a végtermékben. Tudják – ha nem jó, akkor a következő évben min kell javítani. A pálinkák minősége évről évre javul" - mondta Palotás József, a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesületi enöke.

A zsűri pontozza a termék külső megjelenését, illatát, ízét és harmóniáját. A bírálóknak fejenként több mint 50 mintát kellett minősíteni. "A minőség is javul valamelyest, bár az utóbbi években már jó minőségű pálinkákkal neveznek be, nagyon kevés az a minta, ami nem üti meg az érmekre kapható pontszámot" - tájékoztatott Bikfalvi Istvánné versenyigazgató.

Birkás István Vas megye legnagyobb kereskedelmi főzdéjének tulajdonosaként nem csak zsűrizi a pálinkákat, hanem 21 termékét be is nevezte. "Ez a verseny pártatlan, független. Szívesen nevezek olyan versenyre, amelyben hiszek. Nem azon múlik, hogy kinek a terméke, hanem ha jó, azt elismerik, ha rossz, azt meg kell mondani, mert abból lehet tanulni" - fogalmazott.

A párlatok és pálinkák minősítésében a hungarikumokért felelős államtitkár is részt vett. "Nem lehet úgy valami a nemzet itala, ha a nemzet nem fogyasztja. Fontos, hogy a pálinkák megjelenjenek minden szegmensben. A bérfőzésben is az a cél, hogy a legjobb pálinkák jelenjenek meg" - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős államtitkára.

A 6. Vas Megyei Nyílt Pálinka- és Párlatversenyen 130 arany, 119 ezüst, és 97 bronz minősítés született. A bér- és magánfőzetők versenyeredményeit Vönöckön, a Buti Pálinkafesztiválon, a kereskedelmi főzdékét pedig Győrváron, a Birkás Pálinkafesztiválon hirdetik ki ünnepélyesen.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb