Nyomtatás

Az EPCOS a mérnökök számára igazi paradicsom

2013-10-05, 10:04
   |   Kategória: Piactér
A bérgyártástól a mérnökképzésig- Takács Balázzsal, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk múltról, jelenről, jövőről. A gyár falain innen és túlról: a vállalat nemcsak munkahelyeket ad, de oktat és még szórakoztató programokat szervez.
Köszönhetően az önkormányzat gazdaságfejlesztési programjának, az utóbbi időben egyre többet hallunk a város nagy cégeiről, köztük az EPCOS KFt.-ről. Az elektronikai alkatrészgyártás viszont nem újkeletű itt Szombathelyen.

Szombathelyen az elektronikai alkatrészgyártás hagyományai egészen az ’50-es évekig nyúlnak vissza. A városban meglévő ipari múltra, tudásra és infrastuktúrára építve 1984-től már bérgyártásban készültek a jelenleg is gyártott termékek elődei a városban. Erre a meglévő bázisra és múltra építkezett az EPCOS Kft., amikor 1994-ben megalakult Szombathelyen a cég. Az lapítás óta eltelt közel 20 évben nagy fejlődési utat járt be a vállalat, amíg a TDK csoporton belül elérte a jelenlegi, gyártó- és fejlesztőközpont szerepet. Előbb az anyagdiszpozíció, majd a beszerzés, később a kontrolling és végül a termékfejlesztés is Szombathelyre települt.

Az első mérföldkő a cég életében 2002-ben a saját gyártásra való átállás volt, amelyhez a korábban bérmunkára bérelt gépek megvásárlására, illetve más országokból áttelepített gépek átvételére volt szükség. A következő fejlődési szintünk az volt, amikor az új termékekre való átálláshoz a korábban használt gépeket már a szombathelyi EPCOS mérnökök alakíthatták, építhették át. 2008-ban a lehetőséget kaptunk arra, hogy először Magyarországon üzembe helyezett gépekkel szolgáljuk ki a vevőink igényeit, ami 150 új munkahely teremtését is eredményezte. 2010-ben új gyártócsarnokot építettünk, amelyben teljesen új gépek álltak munkába, és ezzel a szombathelyi EPCOS a TDK konszernen belül a kondenzátor üzletág világszinten vezető vállalatává vált. Emellett az induktivitás üzletágban szintén új termékek gyártása került át a szombathelyi EPCOS-hoz, annak köszönhetően, hogy a vállalatcsoporton belül egyértelművé vált, hogy az EPCOS termékek a legmagasabb minőséget képviselik. Ezek a döntések és ez a fejlődési folyamat vezetett odáig, hogy decemberben olyan új gépsorok érkezhetnek Szombathelyre, amelyeket speciálisan az itt gyártott termékekhez fejlesztettek ki. A szeptember 27-én bejelentett 3,3 milliárd forintos fejlesztés mindennek a folyamatnak, és ezeknek a döntéseknek az eredményeként valósulhat meg.

Említette, hogy saját fejlesztésű gépekkel dolgoznak. Mi ennek a jelentősége, hozadéka? Megszokott ez más gyáraknál is?

Nem, a saját fejlesztésű gépek alkalmazása nem megszokott. Az EPCOS termékei speciális termékek, amelyek gyártásához a gépeket nem lehet „katalógusból” rendelni. Részben a termék speciális volta miatt, részben azért, mert viszonylag szűk szegmens, amelyben dolgozunk, ezen a területen nem léteznek szabvány gyártóberendezések. A termékeinkhez ezért a technológiát is mi fejlesztjük. Ez az egyik oka annak, hogy az EPCOS a mérnökök számára igazi „paradicsom”, hiszen a saját gépek fejlesztése és tervezése nagyon izgalmas mérnöki feladat. A gépek fejlesztése részben Szombathelyen, részben pedig a németországi központtal közösen történik. A saját fejlesztésű gépek használatának jelentősége abban áll, hogy a speciális termékigények kielégítéséhez tervezett saját gépeknek köszönhetően nem kell gyártástechnológiai kompromisszumokba belemenni.

Ha jól értem, akkor az EPCOS számára is létkérdés, hogy legyen helyben megfelelő szakképzett munkaerő, elég mérnök. Ezért is támogatják nagy erőkkel a Szombathely visszavár programot és tesznek meg mindent azért, hogy elindulhasson a mérnökképzés az egyetemen.

Így van. Nagyon fontos kezdeményezésnek tartjuk, és tartom én magam is ,hiszen nagy a helyi ipar alapvető problémájának megoldását célozza. Azok a diákok, akik a műszaki pályát választják, elsősorban Győrbe vagy Budapestre mennek ma továbbtanulni. Mivel a diákévek mindannyiunk számára meghatározóak, a legtöbb esetben ezek a diákok később Győrben, Budapesten, Kecskeméten vagy Székesfehérváron telepednek le, és nem térnek vissza a szülővárosukba. A program célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Szombathelyen a műszaki értelmiség számára reális karrierlehetőségek kínálkoznak, amelyekért érdemes visszatérni Szombathelyre. A program egy lépés a megoldás felé, de a továbblépéshez, ahogy korábban is említettem, a helyi mérnökképzés elindítására volna szükség. Ahhoz, hogy vállalati szinten fejlődni tudjunk, és ahhoz, hogy a régió gazdasága is erősödni tudjon megfelelő minőségű és mennyiségű szakképzett munkaerőre van szükség.  Hogyan, mivel tud majd a cég hozzájárulni a gyakorlati képzéshez?

Az oktatásra vonatkozó kritika általában az, hogy mást tanulnak a diákok az iskolában, mint amit a piac a gyakorlatban megkövetel. A már működő szakközépiskolai együttműködések azt szolgálják, hogy ezt az eltérést megszűntessük. Segítünk abban, hogy a diákok megtanulhassák már a képzés során, milyen gyakorlati tudásra van szükség valós piaci környezetben. Lehetőséget teremtünk, hogy a diákok megismerjék nálunk a legmagasabb technológiákat, gyakorlatokat, legmodernebb gépeket, a termelés folyamatát, a tanműhelyünkben pedig gyakorlati tudás elsajátítására is van mód. A középiskolai együttműködések részeként az EPCOS ösztöndíjprogramot működtet, évente 20 diákkal kötünk ösztöndíjszerződést. Ezt a gyakorlati képzést, ösztöndíjprogramot természetesen a felsőoktatási képzés elindulását követően ezen a szinten is alkalmazni tudjuk.

Egy új beruházás általában a termékpaletta bővülésével jár, ami pedig nagyobb helyet igényel. A projektnyitó elhangzott, hogy a belvárosi gyáregységek kiköltöznének az Ipari Parkba. Mit is jelent ez pontosan?

Hosszú ideje megoldásra váró kérdés, hogy egy ipari terület működik a belvárosban, lakóövezetben. Ez nem csupán a lakók igényei miatt megoldandó kérdés, de a vállalat számára is fontos, hogy választ találjunk, hiszen az itteni infrastruktúra elöregedett, és ezen a területen bővítésre sincs mód. Örömmel mondhatom, hogy a városvezetés meghallgatta a problémát, és már születőben van a megoldás, amely a kormányzat, a városvezetés, a lakóközösség és a vállalat számára egyaránt megnyugtató válasz a hosszú ideje nyitott kérdésre.

A vállalat nagy hangsúlyt fektet a társadalmi szerepvállalásra. Legutóbbi példája a múlt hétvégi kerékpáros túra.

A környezettudatosság egy megújuló energiaiparban érdekelt vállalat számára alapvető a saját működését tekintve is. Ezzel összefüggésben a vállalat nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra, ennek volt az egyik példája a hétvégén támogatott kerékpárverseny. Emellett az oktatás támogatása kiemelten fontos, a már említett szakközépiskolai együttműködések mellett ösztönözzük a helyi mérnökképzést.

Az EPCOS közel 20 éve működik Szombathelyen és hosszú távra tervez a városban, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy ne csak azokat a diákokat, intézményeket támogassuk, akik már a műszaki területet választották akár középiskolai, akár felsőoktatási szinten, de az általános iskoláknak is támogatást nyújtsunk. Az EPCOS kollégák közreműködésével nemrég például általános iskolai vizesblokkokat újítottunk fel, és hamarosan elindul az az EPCOS program is, amely az általános iskolákban a reál tárgyak oktatásának támogatását célozza. Ez többek között fizika laborok és tantermek felújítását, fejlesztését érinti majd.