Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Az idei extrém hideg nem okozott kárt a szőlőben

Nem okozott károkat a szőlőben a januári extrém hideg – állítják a Szombathely környéki gazdák. Általában a kisebb gazdaságok januárban szokták elkezdeni a metszést, de idén csak a kemény mínuszok elmúltával, a napokban álltak neki a munkálatoknak. Most viszont a sár nehezíti a dolgukat.
A Csömötei szőlőhegyen a szitáló esőben is dolgozik az egyik gazda. Albert Csabának és családjának hatezer tőkét kell megmetszeni. A januári kemény fagyban nem dolgoztak, így most sok a munka. Ahogy enyhül az idő, úgy enged fel a talaj, erre jött most az eső, emiatt nagy a sár. “Szép zöldek a rügyek, nincs fagyás, úgyhogy a tavaly előtti nagy jégverést már kiheverte a szőlő, a fagykár miatt vannak hiányosságok, de idáig még nem volt olyan tőke, ahol idáig még ne tudtam volna normális termővesszőt, szárvesszőt hagyni” - mondta Albert Csaba szőlősgazda (Albert Családi Pincészet).

Az idei extrém hideg nem okozott kárt a szőlőben, tavaly előtt viszont hatalmas jégverés pusztított itt, 2016-ban pedig az április végi fagy vitte el a termés 70 %-át. Ez a fagykár még most is látszik a szőlőben.

Lukácsháza Csömötei szőlőhegyén számos szombathelyinek van parcellája. A terület egy részét emiatt csak kis Derkovitsként emlegetik, a megyeszékhely lakótelepére utalva. Emellett a hegy népszerű kirándulóhelye is a térségnek, tavaly például már szüretre is fogadták a nyugdíjas és óvodás csoportokat. A település több nagy rendezvénnyel várja az érdeklődőket, március 4-én a böllérverseny nyitja a sort.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb