Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Országszerte befejeződött a kalászos gabona betakarítása

Az idei aratási szezont ezúttal a Vas megyei Chernelházadamonyán értékelték. A búza minősége az ország nyugati, a mennyisége pedig a keleti részében lett jobb.
“Az ország kenyere biztosított, megfelelő mennyiségben a betakarított búza a csűrökben van!” - ezt mondta a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az aratási szezont értékelve a Vas megyei Chernelházadamonyán. Az országban 958 ezer hektáron vetettek most búzát, és 5,2 tonna az átlagtermés, összesen  5 millió tonna őszi búzát takarítottak be a magyar gazdák.“Tolnában, Baranyában kiemelkedő termésmennyiségek születtek, minőségre pedig Vas megye és Győr-Moson-Sopron megye kiváló, hiszen itt a két megyében a minősége a malmi búzának az 70, illetve 75 százalékos arányú, ez mindenképpen nagyon kiváló eredmény" - hangsúlyozta Nagy István államtitkár.

A tavalyi rekord termésmennyiségnél most ugyan 7 százalékkal kevesebb búza termett, de ez a csökkenő tendencia az egész világra igaz - emiatt Magyarországon emelkedő felvásárlási árral kell kalkulni. A major a térség egyik legnagyobb állateledel-gyártójának szállít be, amelynek az ország mezőgazdasági életében nagy szerepe van. 600 hektáron gazdálkodnak, a termés mennyisége a vasi átlagot meghaladja mintegy 20 százalékkal. A minőségre sincs panasz, kedvezett az időjárás a búzának az egész Nyugat-Dunántúlon. “Többfajta búzát termelünk, így a minőség sem teljesen ugyanaz, az eurobúza szintet mindegyik fajtánk minősége megütötte, van, amelyik eléri a malmi szintet is, jellemzően nem humán élelmezési célra értékesítjük a búzánkat, de a jó minőséget termlészetesen próbáljuk megfizettetni a vevőnkkel" - fogalmazott Bodorics Pál, a Répcevölgye Kft. ügyvezető igazgatója.

A  beszállító folyamatosan kiváló minőségű terményére alapozta a gyár a nagy volumenű fejlesztését. “Az állateledel gyár nagyon komoly minőségi utánpótlással rendelkezik itt, Vas megyében, és azt gondolom, hogy ez a lendület meg fog maradni a jövőben is, hiszen nagyon komoly, húsz milliárdos beruházást valósít meg éppen, ennek az átadása őszre várható" - mondta Ágh Péter országgyűlési képviselő

Az államtitkár az értékelés során kiemelte a magyar gazdák, beszállítók szerepét is, mivel tőlük függ a hazai élelmiszergazdaság verseny- és exportképessége.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb