Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Sárvári tanulók gyakorlatoznak az LuK-ban

Együttműködési megállapodást kötött az LUK Savaria Kft. és a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum. Ennek keretében szeptembertől már a nagyvállalat tanműhelyében történhet a sárvári Barabás-középiskola forgácsoló, valamint automatikai technikus tanulóinak gyakorlati oktatása.
Korszerű, a termelésben is használt gépeken sajátíthatják el a szakmát az LUK Savaria Kft. tanműhelyében a gépi forgácsolók, és az automatikai technikusok is. Mivel hiányszakmákról van szó - háromféle ösztöndíjban is részesülnek a diákok gyakorlati képzésük során, a sikeres vizsgák után pedig munkavállalói lehetnek a gyárnak. "A vállalatunk most már több mint 10 éve foglalkozik tanulóképzéssel, kezdetben a helyi iskolákkal volt együttműködésünk, a Puskás Tivadar intézménnyel, illetve a Gépipari iskolából is voltak tanulóink nyári gyakorlati képzéseken. Az elmúlt években sajnos azt tapasztaljuk, hogy a tanulói létszám folyamatosan csökken, vállalatunknál viszont nagy igény van a jól képzett munkaerőre, ezért szeretnénk a képzéseinket folyamatosan bővíteni és fejleszteni" - mondta Nagy Miklós, az LUK Savaria Kft. tanműhelyvezetője.

A két szombathelyi középiskola mellett már a csepregi Nádasdy, mostantól pedig a sárvári Barabás középiskolákkal is együttműködik a nagyvállalat. A világ jelentős autógyáraiba szállító szombathelyi gyár a megye legnagyobb foglalkoztatója, és folyamatos fejlesztéseihez a közeljövőben 500 fős létszámbővítést terveznek. "Nagyon nagy jövőt látunk ebben a dologban, hiszen az iskola a múltjával igazolta, hogy olyan szakképzett dolgozókat tud kibocsátani, akikre nekünk a technikai, technológiai fejlesztéseinkhez szükségünk van" - fogalmazott Szigeti Tibor, az LUK Savaria Kft. ügyvezető igazgatója.

A sárvári iskolával most aláírt szerződés szerint szeptembertől a nagyvállalat tanműhelyében kezdhetik meg gyakorlati képzésüket a diákok. "Az iskolának ez nagy reklámot jelent, a gyerekeknek nagy lehetőséget, mert a gépi forgácsolók tizediktől gyakorlatra jönnek az LUK-ba, az automatikai technikusok pedig az első évtől itt tudják folytatni a gyakorlatot" - emelte ki Lakatné Mester Éva, a Barabás György Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója.

A duális képzés keretében az iskolában folyik az elméleti, a nagyvállalatnál pedig a gyakorlati oktatás. "A mi szakképzési centrumunk inkább a kereskedelem, közgazdaságtan és a szolgáltató szakmáknak a központja, de Sárváron a műszaki képzés is hozzánk tartozik, és ez nagyon fontos abban a térségben, abban a városban. Én azt gondolom, hogy a műszaki szakképzés fejlődésében ez egy fontos előrelépés, és ezért is tulajdonítunk nagyobb jelentőséget ennek az együttműködésnek" - hangsúlyozta Rettegi Attila, a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum főigazgatója.

Szeptembertől évfolyamonként 20 gépi forgácsoló, 8 automatikai technikus kezdheti meg gyakorlati tanulmányait az LUK tanműhelyeiben. Újdonság, hogy ettől a tanévtől szerszámkészítőket is képeznek.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb