Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A vadaknak is több folyadékra van szükségük a melegben

A nyári nagy hőségben a vadon élő állatoknak is több folyadékra van szükségük. A nagyobb testű szarvas például napi 6-7 litert iszik. A folyamatos vízellátást a Szombathelyi Erdészeti Zrt. fúrt kutakkal és mesterséges tavakkal biztosítja.
Rekkenő a hőség az erdőszéli vadföldön, közel 40 fokos a hőmérséklet. A vadak ilyenkor az erdő mélyébe húzódnak, de nekik is inniuk kell, mégpedig sokkal többet, mint egyébként.

Ha süt a nap, akkor folyik a víz. Egy hosszú nyári napon akár másfél köbméter víz is a felszínre tör a napelemes szivattyúnak köszönhetően a 70-80 méteres mélységből. "Nem csak az ivóvíz kielégítését szolgálja a vadnak ez a víz, hanem a vadnak van komfort érzete is, bele is fekszik az élősködők ellen, vagy egyszerűen csak a saját testhőmérsékletének a regulációja érdekében szükséges számára. Főleg a vaddisznók, akik ezt előszeretettel használják a melegben, de a szarvas is" - mondta Pukánszki Zoltán, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási csoportvezetője.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. ezt a víznyerő helyet 2010-ben hozta létre. A nyomokból jól látszik, rendszeresen használják az állatok a hatalmas tölgyfa rönkből kivájt medencét és a hozzá tartozó, árokból kiszélesített dagonyát. Itt, a Farkaserdő legmélyebben fekvő részén is napelemes szivattyú táplálja a kis tavat, amely enélkül már kiszáradt volna. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. hét ilyen mesterséges víznyerőt épített ki. Az Őrségben pedig kis víztározókat hoztak létre az élőhelyek védelme érdekében. A vadak a nagy melegben vagy szárazságban oda húzódnak, ahol víz van. A Rába mellett is több a szarvas a kánikulában. "A Rába az egyik olyan folyónk Magyarországon, ami még nincsen szabályozva, és a kanyargós medrében folyik, ennek okán olyan apró holtágak vannak benne, ami teljes mértékben alkalmas a vad effajta igényének a kielégítésére" - tette hozzá Pukánszki Zoltán

Egy nagy testű állat hőségben akár 7 litert is iszik. De fokozott a folyadék és élelem igény a tavaszi agancsépítés, vagy a vemhesség idején és a szeptemberi szarvasbőgéskor egyaránt.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb