Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Összetartozás 100 – tánccal, dallal a magyar közösségért!

2020-01-22, 10:25
   |   Kategória: Pink
"Összetartozás 100" mottóval közös szerepléssorozatba kezdett az elmúlt hétvégén az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A két vasi folklórműhely célja, hogy a 2020-as esztendőben minden határokon túl élő magyar közösséghez ellátogasson műsorával.
A nemzeti összetartozás évében – a történelmi Magyarország szétesésének századik évfordulóján – mi is lehetne fontosabb, mint a határokon átnyúló magyar közösség egységének erősítése? E gondolat vezérelte Gencsapáti és Szombathely néptáncosait, amikor eltervezték, hogy a 2020-as esztendőt a külhonban élő magyarságnak ajánlva végigjárják a Kárpát-medence hét szomszédos államba szakadt magyar közösségeit.

Az első vendégszereplésre a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által rendezett gálaest adott alkalmat, melyet a magyar kultúra napja alkalmából, január 19-én tartottak a Makovecz-tervezte színházban. A muravidéki magyar közösség díjátadó estjét "Zselictől Füzesig" című műsorukkal gazdagították a vasiak, mely izgalmas folklór-körutazásban részesítette a jelenlévőket. A színpadon megelevenedő pillanatok – az asszonynép féktelen „banyalakodalmának”, a férfiak „korcsmai dombérozásának” hangulata – élvezetes estével ajándékozták meg a közönséget, akik Somogy és Vas megye hagyományai mellett az őrségi oláhcigányok táncos örökségébe és az erdélyi magyar-román együttélésbe is betekintést nyerhettek. A Szökős és a gencsi hagyományőrzők társai voltak előadásukon a Reményik iskola Berke csoportjának ifjú táncosai, valamint a Kanizsa Csillagait képviselő Horváth Zoltán és Ibolya, s a Gyéres Zenekar.

A két együttes szerepléssorozata áprilisban Erdélyben folytatódik, majd Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék következik – hogy az esztendő végére az „Összetartozás 100” gondolat körbetáncolhassa a Kárpát-medencét…

ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes
Fotó: Lázár Lenke

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb