Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szombathelyen is tombolt Yvette

Folyamatosan frissülő árvízi és időjárási helyzetjelentés.

Szombathelyen is magas a Perint vízszintje
Szombathelyen is magas a Perint vízszintje
Továbbra is útlezárásokra kell számítani

19:15
Vas megyében a Répce magas vízállása miatt társaságunk lezárta a 8637-es jelű mellékutat Bük és az acsádi elágazás között, a 8631-es jelű alsóbbrendű úton viszont megszűnt a teljes pályás korlátozás. Az ár- és belvízhelyzet miatt továbbra is teljes útzár van érvényben Molnaszecsőd és Döröske, valamint Sótony és Ikervár között, csütörtöki viharkárok miatt pedig az Apátistvánfalva és Kétvölgy közötti út 1,4 kilométeres szakaszát nem használhatják az autósok. A közlekedők emellett útszűkületre számíthatnak Vasszentmihály és Csörötnek, Kondorfa és Csörötnek, valamint Pinkamindszent és az országhatár között.


Lezárták az Arany-patak hídját


16:35 Az Arany-patak hídját a  patak magas vízállása miatt a Liget utcában, (az Árkádiánál) az önkormányzat a forgalom elől elzárta. A közlekedők a hidat a patak apadás után - várhatóan 24 óra múlva - újra használhatják.

hid DSC06625


A viharos szél is munkát adott a tűzoltóknak

16:00 Hatvankét alkalommal riasztották a tűzoltókat délután három óráig a viharos szél okozta károk felszámolásához. A megye három hivatásos és négy önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága, valamint öt önkéntes tűzoltó egyesülete megyeszerte úttestre, kerítésre, villany-, illetve telefonvezetékekre dőlt fákat távolított el, amelyek veszélyeztették a közúti és gyalogos forgalmat. Továbbá tetőket és kéményt bontott meg, ablakot tört ki a viharos erejű szél.
Az erős szél okozta káresetekkel összefüggésben személyi sérülés egy esetben sem történt.
A legfrissebb időjárási előrejelzések szerint a szél estére fokozatosan mérséklődik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az erős széllökések miatt kiadott elsőfokú riasztást a körmendi és szentgotthárdi járásban, de továbbra is citrom riasztás van érvényben Vas megye többi járásában.

Több szakaszon teljes útzár van érvényben

14:15 
Magyar Közút legfrissebb adatai szerint Vas megyében továbbra is teljes pályazár van Molnaszecsőd és Döröske, Sótony és Ikervár, valamint Vasegerszeg és Nagygeresd között. A megyében útszűkületre számíthatnak az autósok Vasszentmihály, Csörötnek és Pinkamindszent térségében. Az elmúlt egy nap során keletkezett viharkárok miatt teljes útzár van Kétvölgy és Apátistvánfalva között is.

Üzembe helyezték a lukácsházi és a góri víztározót

13:40 Négy településen folytatnak védekezést a helyi önkéntesek, a munkálatokat a katasztrófavédelem helyi műveletirányító tisztjei irányítják. Helyi operatív törzs működik Kőszegen, készenlétbe állt az Írottkő Mentőcsoport és megkezdte működését a megyei katasztrófavédelem operatív törzse is.
A megyei katasztrófavédelem 7000 homokzsákot biztosított Bucsu, Sé, Perenye és Kőszeg  településekre, ahol ez idáig összesen hét lakóházat kellett megvédeni a víz betörésétől.


Bucsuban homokzsákokkal vettek körbe egy lakóházat, megvédve ezzel az épületet és lakóit a víztől.
Sében a mezőgazdasági földterületeken összegyűlt víz három lakóházat veszélyeztetett, itt hat helyi önkéntes 1000 homokzsákból épített védművet, így megvédték az épületeket az elöntéstől.
Perenyében megelőző védekezést folytatnak, 300 méter hosszan 2000 homokzsák felhasználásával építettek nyúlgátat a helyi önkéntesek.
Kőszegen a Hatházaknál három lakóházat veszélyeztetett a medréből kilépő Gyöngyös.
A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság már korábban üzembe helyezte a lukácsházi víztározót, majd déltől megnyitották a góri víztározót is.


Embereket kellett kiköltöztetni

12:15
Három családi házból kiköltöztették a lakókat a medréből kilépett Gyöngyös áradása miatt pénteken Kőszegen a helyiek által "hatházaknak" hívott részen - közölte az MTI-vel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a házakat homokzsákokkal védik, a lakókat azonban három családi házból elővigyázatosságból kiköltöztették. Öten, köztük három gyermek a rokonoknál szállnak meg, öt másik lakót - négy felnőttet és egy gyermeket - pedig az önkormányzat helyez el. A katasztrófavédelmi igazgatóság közleménye szerint Vas megyében több patak, a Gyöngyös, a Perint és az Arany-patak vízszintje is megemelkedett, ezért több településen, Kőszegen, Bucsuban, Perenyében és Sében is homokzsákokat töltenek, illetve a kármegelőzés érdekében nyúlgátat építenek.

Megelőző védekezés a Gyöngyös és az Arany-patak áradása miatt

11:00 A folyamatos esőzés hatására megemelkedett a Gyöngyös, az Arany-patak és a Perint vízszintje, ezért a lakott területek védelme érdekében több patakparti településen folytatnak megelőző védekezést a helyi lakosok.

Bucsuban, Sében, Perenyén, és Kőszegen is homokzsákokat töltenek és nyúlgátat építenek, hogy megelőzzék, hogy a lakott területeket, illetve házakat öntsön el a víz.

A településeken folyamatos figyelőszolgálatot látnak el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyszíni műveletirányító tisztjei és irányítják a megelőző védekezési munkákat.

Az Arany-patak áradása miatt Bucsuban, a Rohonczi utcában homokzsákokkal vettek körbe egy lakóházat, megvédve ezzel az épületet és lakóit a víztől. A megyei katasztrófavédelem 3000 homokzsákot biztosított a településnek a további védekezéshez. Szintén 3000-3000 homokzsákot szállítottak Sébe, illetve Perenyébe, ahol az Arany-patak és a Perint vízszintemelkedése miatt megelőzésképpen építenek védművet.

Kőszegen a városgondnokság is felkészült az esetleges védekezésre, értesítette a lakosokat a várható árról, és homokot biztosított a védműépítéshez.
A Hatházaknál három lakóházat veszélyeztetett a medréből kilépő Gyöngyös, így lakóik ideiglenesen elhagyták otthonukat, öten rokonoknál szálltak meg, öt lakó részére pedig az önkormányzat biztosított átmeneti szállást. A kőszegi önkormányzati tűzoltók és a városgondnokság átvágták az úttestet, ezzel megakadályozták, hogy a víz elérje a lakóházakat. 


Viharkárok Szombathelyen


Május 15-én 143 esetben riasztották a tűzoltókat az erős szél miatt veszélyesen megdőlt és kidőlt fákhoz, letört ágakhoz, illetve megbontott tetőkhöz, lehulló cserepekhez. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Este a Zanati úton felállított diadalív egyik oldalát bontotta meg a szél, Szombathelyen. A helyi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, akik eltávolították a mozgó részeket, és a diadalív épen maradt részeit is rögzítették.

Csütörtökön a megye 9 hivatásos, 5 önkormányzati tűzoltó egysége, valamint 11 önkéntes tűzoltó egyesület vett részt az időjárással összefüggő káresetek felszámolásában. Az önkéntes tűzoltó egyesületek 38 esetben avatkoztak be önállóan, főként kidőlt fák eltávolítását hajtották végre.
Pénteken is folyamatosan dolgoznak a megye tűzoltói, 9 óráig  29 káresethez vonultak az erős szél miatt.

károk
Tört, döntögetett, szaggatott az erős szél- csütörtökökn 143 esethez riasztották a tűzoltókat


Útlezárások  megyeszerte

9:15 A Magyar Közút az ár- és belvíz helyzet miatt lezárta a 8441-es jelű mellékút Sótony és Ikervár közötti 2,2 kilométeres szakaszát. Ezenkívül továbbra is teljes útzár van érvényben Molnaszecsőd és Döröske, valamint Vasegerszeg és Nagygeresd között. Útszűkület lassíthatja a közlekedést emellett Kondorfa és Csörötnek, Pinkamindszent és az országhatár, illetve Vasszentmihály és Csörötnek között.


Citrom riasztás Vas megyében

9:00 Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokúra mérsékelte a viharos szél miatt Vas megye területére kiadott riasztást, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. A legfrissebb előrejelzések szerint csütörtökön a Dunántúl nyugati felén még többfelé várhatók viharos széllökések, de késő estére mindenütt jelentősen mérséklődik a szél. Nagyobb mennyiségű csapadék területi átlagban a Dunántúlon várható. Többfelé hullik 24 óra alatt 20-40 mm-t elérő csapadék péntek éjfélig.

eso c 1

 Körmendnél apad, Sárvárnál árad a Rába


A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján jelenleg apad a Rába vízszintje Szentgotthárdnál és Körmendnél, áradó tendenciát mutat Sárvár térségében. Elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a folyón Szentgotthárdnál és Körmendnél, valamint helyivízkárkészültség van érvényben a Pinkán Felsőcsatárnál. Az előrejelzések szerint a folyamatos eső hatására újabb vízszintemelkedés várható a megye vízfolyásain. A megyei katasztrófavédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a vízállásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket a lakosság és anyagi javaik védelme érdekében.


Csütörtökön írtuk

Megbontotta a szél az egyetem tetejét


Megbontotta a hatalmas erejű szél  a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ főépületén a bádogtetőt. Poór Balázs, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei polgári főfelügyelője a Szombathelyi Telev ízió közéleti műsorában elmondta, a megbontott tetődarabot ideiglenesen rögzítették, de a végleges helyreállítással meg kell várni a szél csillapodását. A környéken nagy dugó alakult ki, az autós és a gyalogos forgalom előtt is lezárták a környéket.

egyetem
200 négyzetméteren bontotta meg a viharos szél az egyetem tetejét


Belekapott a szél a jelzőlámpába


Az orkán erejű szél délután három óra után belekapott és megrongált egy közlekedési jelzőlámpát Szombathelyen. Jelenleg rendőri forgalomirányítás mellett halad a járműforgalom Szombathelyen, a 86-os számú főút és a Rumi út kereszteződésében, miután az erős szél félig leszakított egy közlekedési jelzőlámpát. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a közlekedőket, hogy a kárelhárítás idején félpályás forgalomkorlátozásra kell számítani!


Útlezárások a szél és az árvíz miatt


A Magyar Közút a viharos szél okozta folyamatos fakidőlések miatt lezárta a 7458-as jelű út Kétvölgy és Apátistvánfalva közötti 1,4 kilométeres szakaszát.
Ezenkívül az ár- és belvíz miatt továbbra is teljes útzár van érvényben Molnaszecsőd és Döröske, valamint Vasegerszeg és Nagygeresd között. Útszűkület lassíthatja a közlekedést emellett Csákánydoroszló és Ivánc, Kondorfa és Csörötnek, Pinkamindszent és az országhatár, illetve Vasszentmihály és Csörötnek között.


Tetőt bontott a viharos szél Lukácsházán

A Kőszegi úton  lévő bolt tetőszerkezetét és a palafedést a viharos szél körülbelül 25 négyzetméternyi területen  megbontotta. A helyszínre a kőszegi önkormányzati, valamint a nemescsói és a kőszegdoroszlói önkéntes tűzoltókat riasztották. A helyszínre érkező tűzoltók rögzítették a tetőzetet és a tetőgerendát. Szükségessé vált a tűzfal megtámasztása is, amelyet a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport hatfős műszaki kárelhárítási egysége végzett el. Személyi sérülés nem történt, a lehulló tetőlécek egy - az épület előtt várakozó - tehergépkocsi fülkéjében okoztak kárt.


lukacshaza


Narancs riasztás Vas megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős széllökések miatt a körmendi és a szentgotthárdi járás kivételével Vas megye területén másodfokúra emelte (narancs) a riasztási fokozatot.  A mai napon viharos szél és sokfelé nagy mennyiségű csapadék várható. A Dunántúlon egész nap szinte mindenütt lehet számítani 70-80 km/h feletti széllökésekre.

vihar
Az ideiglenesen kihelyezett táblákat sorra dönti fel az erős szél


Komoly árhullám vonul le a Rábán

Komoly árhullám vonul le a Rábán, lakott területek és termőföldek is veszélyben vannak, de beindult az árvízi védekezés is, aminek köszönhetően eddig sikerült megvédeni a belterületeket, az árterületen lévő szántóföldek és melléképületek azonban víz alá kerültek - mondta Körmenden a vidékfejlesztési miniszter, aki szerdán a helyszínen tájékozódott az árvízi védekezésről.    

árvízFazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az árvízi védekezésről tájékozódott Körmenden


Az árhullám veszélyezteti a 86-os számú főutat, ahol nyúlgátat építettek, ugyanis az előrejelzések szerint a Rába vízgyűjtőjén akár az 50 millimétert is elérheti a csapadék, ezért "minden óra nyereség, amikor süt a nap, fúj a szél és nem esik az eső". Fazekas Sándor hangsúlyozta: több száz hektárnyi ártéren lévő mezőgazdasági terület van már víz alatt, és több száz hektáron áll belvíz.


Lassan, de apadnak a folyók, patakok

Rába:
Szentgotthárdnál a Rába szerdán zavartalanul apadt, de az I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van.
Körmendnél a folyó felső szakaszáról érkező második árhullám miatt a víz apadása szerdán reggel megállt, délutánra 10 centimétert emelkedett a vízszint. 18 órakor 410 centiméterrel tetőzött a folyó. Csütörtökön reggelre már fél méteres intenzív apadás mutatkozott. Ezen a szakaszon is a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei I. fokú árvízvédelmi készültségben védekeznek.
Rum térségében szerdán este 9 órától tetőzik a folyó 275 centiméterrel, csütörtökön kora délelőtt is ugyanekkora volt a vízállás. A völgyi árvíz szerdán 19 órakor érkezett meg a Rum-Kám térségébe. Csütörtökön reggel 6 órától tetőzik az árhullám 150 centiméteres vízszinttel.
A vízügyi szakemberek legfrissebb becslése alapján Sárvárnál várhatóan fokozat alatti értékekkel (200 cm +-20 cm-rel), pénteken dél körül tetőzik a Rába.

A Gyöngyös, a Répce és a Pinka lassú tempóban apad.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a  vízgyűjtőkön csütörtökön és pénteken területi átlagban 35-40 milliméter eső is hullhat, de lokálisan ennél nagyobb mennyiségek is előfordulhatnak. Ebben az esetben a hétfőihez hasonló mértékű vízszintemelkedésre számíthatunk.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon mintegy 60 vízügyi szakember látja el az árvízvédekezési feladatokat.


Fák dőltek ki, villanyvezeték szakadt le

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére a viharos időjárás miatt 24 bejelentés érkezett. Tizenhat esetben fakidőlés, öt esetben veszélyes fa eltávolítás, kettő esetben pincébe ömlött víz kiszivattyúzása miatt, valamint egy esetben szikrázó villanyvezetékhez riasztották a megye hivatásos, önkormányzati tűzoltó egységeit, illetve az önkéntes tűzoltó egyesületeket.


Nagy mennyiségű eső várható

A meteorológiai előrejelzések alapján a dunántúli területeken akár 100 km/órát meghaladó széllökések is várhatóak, emellett péntekig akár 50-100 milliméter csapadék is eshet. A rendkívüli időjárás miatt várhatóan többfelé vízátfolyások vagy fakidőlések is lehetnek, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy a szokásosnál is nagyobb óvatossággal vezessenek a következő napokban, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról – áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében.

szél
Az előrejelzések szerint akár 100 km/órát meghaladó széllökések is várhatóak

Az Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon hatására az előrejelzések alapján egyre többfelé kell esőre, záporokra számítani, emellett egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. A becslések szerint a következő napokban a dunántúli területeken akár 100 km/órás széllökések is lehetnek.


Az autósok nagyon figyeljenek!

A várható rendkívüli időjárás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a társaság Útinform szolgálatának munkatársainál, valamint megyei és autópálya diszpécsereinél, akiknek az elérhetőségei további információkkal együtt megtalálhatóak a www.utinform.hu/elerhetosegek weboldalon. A közútkezelő ezen kívül arra kéri a közlekedőket, hogy az autópályákon és főutakon található változtatható jelzésképű táblák információit vegyék figyelembe utazáskor, az ár- és belvíz helyzet miatt lezárt útszakaszokon pedig semmiképpen ne próbáljanak meg átkelni és a kihelyezett korlátozásokat minden esetben tartsák be!

Ha az autósok mégis az utazás mellett döntenek érdemes a következőkre figyelniük: tartsanak a szokásosnál is nagyobb követési és oldal távolságot, mérsékeljék az autójuk sebességét, kerüljék el a vízátfolyásos szakaszokat, ne parkoljanak fa alá, különösen óvatosan vezessenek a hidakon, felüljárókon az erősebb oldal széllökések miatt, továbbá kerüljék a hirtelen kormánymozdulatot és fékezést.


Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb