Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hamarosan érik a lecsónak való

Az utolsó kilók kerülnek a piacra a hazai meggyből, hiszen leérett az idei termés. Most kezdődik viszont a lecsószezon, és már érik a hazai kajszibarack is. A zöldség- és a gyümölcsárak a tavalyihoz képest nem változtak.

Van még bőven meggy a szombathelyi vásárcsarnokban. Mérettől függően 350 és 450 forint között kínálják a savanykás gyümölcs kilóját az árusok. Ezt az árat sok vásárló magasnak tartja, a 80-110 forint körüli felvásárlási árhoz képest. A szombathelyi piacon tavaly is körülbelül ennyibe került a meggy. S már nem is lesz olcsóbb, hiszen az idei termés utolsó kilói kerültek a standokra. Lendvai Lászlóné a vásárcsarnokban árul gyümölcsöt, szerinte jó volt az idei meggykereslet, és a kínálattal is elégedett volt a legtöbb vásárló. Sokan viszonylag nagy tételben vitték a meggyet: befőzni, kompótnak eltenni megérte. Keresik már a hazai sárgabarackot is a standoknál. Az még csak most kezd beérni, kilóját 600 forint körül mérik a piacon, de az apróbb szemű termést már 300-400 forintért kínálják. Ahogy nő a kínálat, úgy lesz olcsóbb a barack is, és azt is érdemes lesz nagyobb mennyiségben tartósítani, eltenni. Akárcsak a kajszi, a lecsónak való is körülbelül két hét múlva lesz a legolcsóbb a piacokon, hiszen akkorra érik be a paprika és a hazai paradicsom java. A termelők és a kereskedők a tavalyihoz hasonló árakra számítanak a paradicsom és a paprika esetében is. Horváth Zoltán termelő azt mondja, a lecsópaprikának való most 300-400 forint, tavaly 160-180 forintig is lement az ár, vagyis idén is megéri kivárni.

Finomak és egészségesek

A meggy gazdag kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban és cinkben. Majdnem tízszer annyi A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz, mint a cseresznye. A meggy B-vitamin gazdagsága is említésre méltó. Elősegíti az emésztést, a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását. Serkentőleg hat az idegek működésére.

sárgabarack A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként tartalmaz. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

A paprika sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Különösen gazdag C-vitaminban és A-provitaminban. A piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Vízhajtó hatású, segíti az emésztést, és részt vesz a vérszegénység megelőzésében.

A paradicsomban sok a karotin, a B1-, B2- és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül leginkább káliumtartalma kiemelkedő. Zsírégető hatását a likopinnak köszönheti, amely nemcsak a zsíranyagcserét, hanem a sejtosztódást is szabályozza, miközben erősíti az immunrendszert.


Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb