Nyomtatás

Biztonságosak a Vas megyei fürdők

2014-08-09, 09:23
   |   Kategória: Pink
Általában csak apróbb kifogásokat találnak a népegészségügyi felügyelők. Most a strandszezonban a kültéri medencéket veszik szemügyre: a víz minőségét, a higiénés előírások betartását és a vegyszerezést is vizsgálják ilyenkor. A szombathelyi termálfürdőben is jártak az ellenőrök, ahol mindent rendben találtak.
Rendszeresen ellenőrzik a Termálfürdő vízminőségét. Nyugodtan csobbanhatnak a medencébe!
Rendszeresen ellenőrzik a Termálfürdő vízminőségét. Nyugodtan csobbanhatnak a medencébe!
Meglepetésszerű látogatást tettek a termálfürdőben a népegészségügyi felügyelők. Összetett szempontrendszer alapján ellenőriznek ilyenkor, a vendég útját járták végig az öltözőktől a medencéig. Nézik, hogy van-e elsősegély doboz, tiszták-e a mellékhelyiségek, kint vannak-e a megfelelő tájékoztató táblák. Évente kétszer ellenőrzik a fürdőket, a tapasztalatok szerint nincsnek komolyabb hiányosságok a megyei létesítményekben.  

"Egy-egy medenceburkolat elhasználódik, vagy a zuhanyzóban, lábmosóban lement a víz, apróbb kifogásokat találunk. Ami nagyobb kifogás, az a medencék vízminősége. A forgatott vízű medencék vize tíz százalékban kifogásolt" -tudtuk meg Szabóné Vincze Klárától, a Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi felügyelőjétől. Az előírások betartásával a látogató is sokat tehet azért, hogy a víz minősége megfelelő maradjon.

A termálfürdő rendszeresen végez önellenőrzést is. Az üzemeltető ugyanis saját akkreditált laboratóriummal rendelkezik, ahol a vízmintákat elemzik. Ezen kívül olyan beruházásokat hajtanak végre, amelyeknek köszönhetően kiemelkedő minőségű a medencék vize. "Próbáljuk követni azokat az újításokat, amivel a kémiai vegyszerfelhasználást lehet csökkenteni. Az az UV-berendezés, amit tavaly telepítettünk, fizikai módszerekkel távolítja el azokat a bakteriális szennyeződéseket a vízből, amelyek a fürdőzőkre veszélyesek lehetnek" - emelte ki Kántás Zoltán fürdővezető.

A gyermek- és a nagymedencéből is vettek vízmintát az ellenőrzés során. A helyszínen mérték a ph-értéket és a klór szintjét, a további, mikrobiológiai és kémiai vizsgálatokat a győri laborban végzik el.

Videó