Nyomtatás

Szokatlanul enyhe az idő

2014-11-11, 18:07
   |   Kategória: Pink
Tavaszias ősz tombol, az időjósok szerint még egy hétig élvezhetjük a napsugarak jótékony hatását, a hónap végére azonban érkezik egy markánsabb hidegfront. Idősek és fiatalok egyaránt örömmel élik meg a novemberi tavaszt. Többen keresik fel a kertészeteket, hogy facsemetét vásároljanak, az enyhe időnek köszönhetően ugyanis hosszabbá vált a kiültetés időszaka.
Márton napjához a “libás” népszokások mellett szàmos az időjósló is népi hiedelem kapcsolódik. Úgy tartják, hogy borús Márton, borús telet jelent, illetve Márton-napi esőre fagy, szárazság következik. Az utóbbi napokban azonban szokatlanul meleg az idő a Nyugat-Dunántúlon.

„Novemberben ugye 8 fok körül kéne lenni általában a maximumoknak és fagypont körül a minimumoknak, hát ugye még nem volt fagyos napunk novemberben, tehát fagypont alá nem ment a minimum, kettő volt október végén és azóta egy sem. Tehát magasak az éjszakai hőmérsékletek is, a nappali közepek is” - tájékoztatott Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője.

Előfordult már hasonló időjárás az elmúlt évtizedekben, de az hogy ilyen hosszan kitart, rendkívülinek mondható. Egy hete enyhe időnk van és még legalább egy hétig ilyen is marad, ha nem is 20, de 10-15 fokos hőmérsékletekkel.

„Tavasznak lehet érezni, hát mi örülününk, mert valamikor ilyenkor már hó is volt novemberben, mikor kimetünk a temetőbe hó volt" - mondta Rózsás Józsefné.

„Gyakrabban visznek ki minket tesiórán is, én is gyakrabban szoktam kimenni sétálunk az erdőben, nagyon tetszik, jó, hogy megjött. Hát késett kicsit, sok volt a csapadék, reméljük jön a tél is aztán sok hó lesz" - nyilatkozta Pap Gergő.

A szép időben az emberek szívesen kertészkednek szabadidejükben.

„Kiválóan alkalmas ez az idő mind a szabad gyökeres gyümölcsfák, mind a szabd gyökeres rózsák és szőlők telepítésére. Ültethetünk még málnát, ribiszkét, köszmétét, mindezek mellett fenyőféléket és tujaféléket is" - fogalmazott Horváthné Kocsis Henrietta, az Örökzöld Kertészet kereskedelmi vezetője.

A meteorológusok szerint a tavaszias ősz november végéig kitart, az előrejelzések azt mutatják, hogy ezt követően hidegfront érkezik és beköszönthet a tél.  

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157648416026119/{/gallery}