Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Advent üzenete: figyeljünk másokra

Karácsonyvárás idején sokakban ébred fel az adakozási vágy, és gondolnak azokra a nehéz helyzetű családokra is, akik nélkülözésben töltik az ünnepeket. Aki jótékonykodni szeretne, bőven talál ilyenkor lehetőséget a rászorulók támogatására, hiszen segélyszervezetek, alapítványok, intézmények szerveznek gyűjtést azért, hogy szebbé tegyék a nehézsorsúak karácsonyát.
Adományokkal segíthetjük a szükséget szenvedőket

A karácsonyi adományozás hagyományai a középkorig nyúlnak vissza: az ünnep másnapja az adakozás napja volt, amikor az elöljárók pénzt adományoztak a szolgálóiknak, inasaiknak, kifejezve ezzel bőkezűségüket. A szegények ekkor házról házra jártak, énekkel, versekkel köszöntötték a háziakat, akik ezért ajándékokat, többnyire pénzt adtak nekik. Manapság az advent négy hete az ünnepre való készülődés mellett a jótékonykodásról is szól. Ilyenkor jobban figyelünk egymásra, a szegénységben élőkre. A vallásos környezet, a befelé fordulás és a lelki elmélyülés tovább erősíti a segítő szándékot. Egyre nő azok száma, akik a várakozás napjaiban úgy érzik, valamit adniuk kell a rászorulóknak. Az évnek ebben a szakaszában érkezik a legtöbb felajánlás a segélyszervezetekhez.

Egy cipősdoboznyi szeretet

Az egyik legnépszerűbb jótékonysági akciót 2004-ben a Baptista Szeretetszolgálat indította el. Cipősdobozokba csomagolt ajándékokat vártak elsősorban gyerekek számára. Minden családban vannak felesleges dobozok, ezeket töltik meg az adakozók évről évre apró játékokkal, édességgel, tisztálkodószerekkel, és felcímkézik aszerint, hogy milyen életkorú, nemű gyermeknek szánják. Idén már az ország több száz pontján fogadják a cipősdobozokat, köztük a szombathelyi baptista gyülekezetben is december 19-ig. A közösségi ház előterében sorakoznak a szépen becsomagolt dobozok, benne meglepetésekkel. „Idén egy skóciai egyháztól kaptunk közel kétszáz dobozt, a szombathelyi családoktól pedig nagyjából ötven érkezett be. Általában az utolsó héten kapjuk a legtöbb felajánlást, bízom benne, hogy sok családnak tudunk segíteni. Elsősorban vidéken élő, rászoruló nagycsaládok részesülnek az adományban, ezzel igyekszünk szebbé tenni a karácsonyukat” – mondja Varga László Ottó lelkész.

A cipősdoboz akció példája követőkre is talált. A Premontrei Gimnáziumban is megszervezték a gyűjtést a tanárok és diákok körében, nagy sikerrel. Az iskola egész közössége megmozdult a jó ügy érdekében, mintegy száznegyven doboz gyűlt össze mindössze tíz nap alatt. A csomagokba játék, színes ceruza, kifestő, mesekönyv, tisztálkodószerek, ruhaneműk kerültek, és a karácsonyi édességekről sem feledkeztek meg az adakozó kedvűek. A gimnázium az ukrán-román határon fekvő Visk nagyközség magyar közössége javára, az ottani óvodának illetve rászoruló nagycsaládoknak ajánlotta fel a dobozokat. „Ott most háborús helyzet van, vannak családok, ahol a szülők hónapok óta nem kaptak fizetést. Ilyen helyzetben nem lehet felhőtlen örömmel karácsonyozni. Átérezzük az ott élők nehézségeit, és igyekszünk segíteni, egy kis mosolyt csalni a nélkülöző gyerekek arcára. A diákjaink is megértették az ügyünk fontosságát, és boldogan hozták a cipősdobozokat. Egy iroda teljesen megtelt velük, szemet gyönyörködtetően szép csomagok egytől egyig, reméljük, örömet tudunk velük szerezni” – magyarázta Véghné Busics Hilda igazgató. A dobozokat a napokban útnak indítják Kárpátaljára.

Váltsuk meg Szent Márton köpenyét

Veres András megyéspüspök 2006-ban hirdette meg először a rászorulók segítését célzó jótékony kezdeményezést. Idén novemberben ismét adakozásra hívta az egyes plébániákhoz tartozó híveket. Az egyházmegyei karitász által irányított akcióban magánszemélyek, nagyvállalatok, baráti közösségek felajánlásaikkal támogatják a nehézsorsú embereket. A Szent Márton Plébánia folyosóján szépen összehajtogatott ruhák, játékokkal teli dobozok sorakoznak, de még egy láda piros almát is látni. Kicsit beljebb szinte lépni sem lehet az élelmiszercsomagoktól, gondos kezek zacskókba osztották szét az étolajat, cukrot, lisztet, teát, tésztaféléket, de szaloncukor is jutott mindegyikbe. „Az elmúlt éveket figyelembe véve idén érkezett a legtöbb felajánlás, aminek nagyon örülünk. Püspök atya felhívása sokak szívéig elért. A hajnali miséken az oltár elé helyezett kosarunk is rendre megtelik apró figyelmességekkel. Több, mint 280 családdal vagyunk napi kapcsolatban, ők reggelente jönnek friss kenyérért, péksüteményért, mert nincs mit az asztalra tenniük a gyerekeknek. Sok a rászoruló, főleg egyedül élő, idős, beteg emberek, és sokgyermekes családok. Nekik igyekszünk segíteni a csomagokkal, és meleg ebédel is megvendégeljük őket karácsony előtt” – fogalmaz Geosits Antalné, a Szent Márton Karitász vezetője.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szombathelyi csoportja december 16-tól gyűjt tartós élelmiszereket az egyik nagyáruházban. A csomagokat 19-én osztják szét karácsonyi műsor kíséretében a rászorulók között.

A Vöröskereszt Vas megyei szervezeténél is élelmiszercsomagok készülnek elsősorban. Szombathelyen több mint fél tonna tartós élelem gyűlt össze, emellett ruhaneműk, tisztálkodószerek is kerülnek a szegény családok karácsonyfája alá. A segélyszervezet önkéntesei kutatták fel a rászorulókat a településeken, és igyekeznek mindenkinek juttatni az adományból. „Ágyneműt, lepedőket, takarókat, téli ruhát, cipőt is várunk, de a feleslegessé vált, jó állapotú gyógyászati segédeszközökre, például kerekesszékekre is nagy igény mutatkozik. De nem csak pénzzel vagy tárgyi adományokkal lehet segíteni. December 23-án 10-18 óráig retro véradást szervezünk a vérellátóban, minden önkéntest szeretettel várunk, hiszen a kórházakban ünnepek táján is nagy szükség lesz vérkészítményekre” – hívja fel a figyelmet Vinczéné Kenedli Csilla igazgató.

Jót tenni jó

A jótékonykodás nem egyenlő az otthoni lomtalanítással. Csak olyan dolgot adományozzunk, amit mi is szívesen kapnánk – erre figyelmeztetnek a segélyszervezetek. Ha valaki ruhát ad, az lehetőleg tiszta legyen és szakadásmentes. A gyerekeknek szánt játékok, ha használtak is, de működjenek. Törött kerekű kisautóval, elromlott játékvonattal, tépett könyvvel, összefirkált arcú babával a szegény gyerekek sem szívesen játszanak, és nincs annál rosszabb, mint egy csalódott gyerek a karácsonyfa alatt. „Gondoljunk erre, és tiszteljük meg a rászorulók emberi méltóságát azzal, hogy olyan dolgot adunk, aminek tényleg örülhet” – kérte Asbóth Mária, a máltaiak szombathelyi csoportvezetője a Szombathelyi televízió Szombathely Ma című magazinműsorában. Hozzátette: „Fontos lenne az is, hogy ne csak karácsonykor, hanem egész évben gondoljunk a rászorulókra, és segítsük őket. A kampányszerű jótékonykodás is jó, de csak tűzoltás. A rendszeresség a lényeg. Már régóta hirdetem, hogy mindenkinek legyen egy koldusa, akit „örökbe fogadhat”. Ez lehet egy ember vagy egy közösség is akár. Nem feltétlenül csak pénzzel lehet őket támogatni, hanem az időnket, a tudásunkat is felajánlhatjuk. Ha csak hetente egy órát szánunk rá, már sokat segítettünk. Például bevásárlással, a gyógyszerek kiváltásával vagy csak egy jó szóval is szebbé tehetjük egy nélkülöző ember mindennapjait.”

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb