Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Felejtse el a telet: megmutatjuk milyen a karácsony Tenerifén

2014-12-30, 11:40
   |   Kategória: Pink
Karácsony. Micsoda szó! Szeretem. Annyi minden eszembe jut róla: szeretet, béke, család, karácsonyfa és leginkább a nyugalom. És persze a hó, hideg, zimankó és az otthon finom melege. Egy ideje más is eszembe jut erről a szóról, egy másik karácsony is él az emlékeimben. Egy távoli, egzotikus, tengerparti karácsony.
Mikor az utazás még csak terv volt, elképzelni sem tudtam, minként lehet az otthonomól messze ünnepelni. Féltem, elmarad majd a jól megszokott érzés. A kételyt közben felváltotta az utazás előtti készülődés izgalma. Furcsa volt télvíz idején bikinit, strandpapucsot, szalmakalapot csomagolni a bőröndbe, de a kis spanyol sziget ezalatt már szorgalmasan készült az ünnepekre. Az időjárás és a kultúra miatt eleve más a spanyol karácsony. Náluk ugyanis inkább január 6-a a nagy ünnep. A rengeteg külföldi és az általuk hozott szokások pedig még színesebbé teszik ezeket a napokat. A hangulat itt mindenkit rabul ejt. Úton-útfélen hatalmas pálmafák és kaktuszok, amik jól megférnek a lábuknál elterülő életerős, mikulásvirág-rengeteggel. Mindeközben az enyém otthon, a konyhaablakban már a végét járta. A tengerpart tele mikulássapkás, csintalan gyerekekkel, akik önfeledten futkosnak az óceán hatalmas hullámai elől. Készül a homokbetlehem is, amit napközben vízzel spriccelnek, nehogy összeomoljon, este meg nagy gonddal őrzik a remekművet.

A (kínai) boltok telis-tele a szivárvány minden színében pompázó műfenyőkkel, fenyőágakkal. Itt aztán minden turista kedvére válogathat a szentestei nosztalgiázáshoz. A sétálóutcák minden boltjából mosolygós arcú emberek fordulnak ki, kezük tömve feldíszített dobozokkal, mert bármit vehetsz, azt csillogós csomagolópapírba bújtatják az árusok.

Este a méltóságteljes pálmafák fényfüzérrel bevont törzse között andaloghatsz és piros bársony ruhájú, nagypocakos, fehérszakállas mikulással fotózkodhatsz, vagy választhatod az óriási, ékes tollú ara papagájokat... Néhe úgy tűnhet, egy elvarázsolt világba csöppentél, minden olyan meseszerű! Virágokkal, óriás masnikkal díszített édes kis templomok sejlenek elő világító pálmafák fényében. A rengeteg kifeszített égősor olyan hatást kelt, mintha a csillagos ég csak egy karnyújtásnyira lenne tőled.

Séta közben megpihenhetsz egy-egy szökőkútnál. És amíg többedmagaddal bámulod a színes vízsugarak játékát, és füledbe másznak a vidám karácsonyi dalok, azon kapod magad, hogy a szívedben már ott karácsony, átjárta egész lényed az a kellemes, békés érzés, amit egész évben annyira vársz.

Szenteste a program olyan, mint idehaza, mégis minden teljesen más. Az ünnepi menü a spanyol ponty, azaz a lazac. Mellé köretnek jár a lemenő nap által vörösre festett égbolt és a kilátás a végtelen óceánra. A hullámok csendesen morajlanak a lábunk alatt, csak a sirályok csivitelését hallani még, ahogy a meredek sziklafalon megpihennek. Távolabb csak egy lehorgonyzott hajó ring békésen a végtelen vízen. A vacsora után itt is „megjön” a Jézuska. Mindenkinek hoz ajándékot, míg körbeálljuk a szépen feldíszített fenyőágat. Később elmegyünk az éjféli misére.

Mivel sok a külföldi, a szállodákhoz közeli templomokban több nyelven is meg lehet hallgatni a szertartást, ami nagyon barátságos gesztus. Kicsivel északabbra, ahol kevesebb a turista, spanyol nyelvű a mise, amin részt venni igazán nagy élmény. Egyébként is, végre egy éjféli mise, ahol nem kel megfagynom!  Az elhangzottakból egy szót sem értettem, mégis jó volt együtt ülni a padsorokban az idegen emberekkel, hisz mind egy közös gondolat jegyében érkeztünk oda. Felemelő érzés volt látni és hallani, hogy a templomban nem szomorkodtak, mindenki örült és vidám dalokat énekelve ünnepelte a kis Jézus születését. A mise végén egy régi, fából faragott Jézuska szobor elé járulhattunk megcsókolni azt. A hosszú sorba én is beálltam. Egyik pap a szobrot tartotta, míg a másikuk fehér csipkekendővel törölgette az ajkak nyomát. A templomból kilépve kellemes meleg volt, és én egyáltalán nem voltam álmos. Azt kívántam, bárcsak ne érne véget ez a nap!

Szenteste a spanyolok inkább csak csokoládékkal, finom édességekkel lepik meg egymást, így az ünnepi készülődés is tovább tart a szigeten.
Vízkeresztkor pedig annak rendje és módja szerint, megérkezik a szigetre a három király. Puccosan, színpompás öltözetben, turbánnal a fejükön, teveháton vonulnak végig a városon.A tömeg elárasztja az utcákat, mint nálunk, a történelmi karneválon. A királyok kétmarokkal szórják a gyereknek a cukorkát jól megrakott puttonyukból.

Hát így keltik életre ott Jézus születésének történetét Tenerifén. Remélem, újra átélhetem még ezt az élményt, de akkor már az egész családommal. Mert akárhogy is, az ünnep úgy tökéletes, ha mindenki, akit szeretsz, melletted lehet!

Némethy Mária

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb