Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Az időjárás nem megy szabadságra

2014-12-31, 09:31
   |   Kategória: Pink
Már tizenegy éves korában naponta háromszor jegyezte fel az időjárási viszonyokat. Lelkesedése az elmúlt több mint három évtizedben sem lankadt, csak ma már hivatásból teszi mindezt. Vagy, ahogy ő mondja: szolgálatból. Pétervári Tiborral, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjével beszélgettünk.
„Az észlelő nem meteorológus.Viszont ha álmomból felkeltenek is tudom, hogy milyen időjárási jelenségeket kell megvizsgálni és megfigyelni ahhoz, hogy a segítségükkel később elkészíthessék majd az időjárási előrejelzést. Ilyen például a felhőzet típusa, a csapadék fajtájának és intenzitásának a meghatározása, a hó sűrűségének mérésre vagy a deresedés, jegesedés észlelése” – mondja Pétervári Tibor. Ezért a hét minden napján hajnali 4.40-től 18.40-ig, nyári időszámítás esetén még egy órával tovább is, a növényfajta-kísérleti állomáson tölti a napjait. Korábban a reptéren, most itt kaptak helyet a munkájához szükséges műszerek. Az észlelés maga néhány percig tart. Korábban URH-n, ma az interneten keresztül küldi el az adatokat az Országos Meteorológiai Szolgálatnak. Továbbá hagyományos megfigyelések, mérések, az archiválás, a tájékoztatás és a műszerkert karbantartása is a feladatai közé tartozik. „Huszonöt évnyi hivatásos, és azt megelőzően tíz év amatőr, még szinte gyermekfejjel végzett észlelés után talán már kötelező is rutinosnak lenni az időjárás megfigyelésében. Néha még így is akadnak olyan helyzetek, felhőzetformák, amik elgondolkoztatnak egy időre” – teszi hozzá.

Nem túl gyakori szakma ez, az első öt évben, mikor dolgozni kezdett, helyettesítés híján még szabadságra sem ment. Azóta is évente mindössze két hetet tölt pihenéssel. „Időjárás minden nap van, itt minden naptári nap munkanapnak számít, az adatsor pedig nem lehet hiányos. Nem mindig könnyű ehhez alkalmazkodni, de őszintén mondom, már egy órányi szolgálat feledteti velem a gondokat. Pedig – ha mindent beleszámolok – már 35 éve vagyok kapcsolatban ezzel a csodálatos világgal.” Tibor ugyanis már tizenegy éves korában naponta háromszor mérte meg és jegyezte le az alapadatokat. A mai napig megvannak a feljegyzései, azokkal az újságcikkekkel együtt, amelyek „rendkívüli” időjárásokról tudósítottak.

1986 februárjára, egy havazásos-hófúvásos hétre emlékezik a legszívesebben. Azt mondja, akkora hótorlaszt azóta sem látott. Mostanában a sok csapadék, a maximumhőmérsékletek folyamatos megdőlése, valamint a nagyon vastag, ónos bevonat képződése foglalkoztatja.

„A mindennapokban hamar elfelejtődnének ezek a jelenségek, de a méréseknek köszönhetően fennmaradnak az utókor számára. Mi is örülnénk például 1250-ből egy viszonylag pontos észlelés leírásnak, így szerintem több száz év múlva is értékesek lesznek a ma elvégzett mérések” – vázolja a jövőt Pétervári Tibor.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb