Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Megválasztották az év élőlényeit

A magyar tudományos társaságok, így a Magyar Madártani Egyesület, a Haltani Egyesület, a Rovartani Társaság hosszú idő óta megszavazzák az év élőlényét. Ezeket korábban a társaságok választották ki, de idővel a döntés jogát az ország lakosságának engedték át.
A szavazás az interneten zajlott ezúttal is. A lágyszárú növények közül a fehér virágú tollas szegfüvek nyertek. Közepesen nagy családról van szó mintegy 300 szegfüfajjal. Ezek az északi félgömbön terjedtek el a Földközi-tenger vidékéről. Hazánkban közel egy tucatnyi szegfüfaj él. A fák kategóriájában éles volt a verseny a 3 jelölt között, amelyek közül a kocsányos tölgy került ki győztesen. „Történelmi idők óta számos nép és kultúrkörnek az egyik legfontosabb fája. Szépsége, tartóssága, idős kora, hasznai, táplálék mivolta lévén is nagy tiszteletben állt, a mitológiák is részletesen tárgyalják” - fogalmazott Balogh Lajos, a Savaria Múzeum botanikusa.

A madarak kategóriájában a búbosbanka került az első helyre. A különös megjelenésű szárnyasra manapság a nagy arányú növényvédő szerek komoly veszélyt jelentenek, de az országban állományuk így is jelentős és stabil.

„Az év kétéltűje idén a Dunai tarajos gőte lett. Ennek vas megyei vonatkozásai is vannak, hiszen megyénkben is viszonylag nagy számú népessége él ennek a fajnak. Az Őrség határáig jut el keleti irányból, ahol az alpesi tarajos gőte váltja fel, tehát egy pici átmeneti zóna van, a két faj találkozik egymással” - nyilatkozta Vígh Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

A halak közül a bizarr küllemű, őskori időket megidéző kecsege lett a győztes. Mivel védett faj, halászata tilos. A rovarok közül az 1-1,5 cm nagyságú nagy szentjánosbogár kapta a legtöbb szavazatot. Nevüket a rajzásuk időpontjáról kapták, ami Szent Iván napjára tehető. Számos babona fűzödik ezekhez a rovarokhoz és több rege, monda szerint az eltévedteket is kivezették a sötétből.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb